Emekliye en az 600 lira

Promosyonda taban fiyat göründü. Çalışma Bakanlığı, pazarlıklarda bankaların en az 600 liraya çıkmasını istiyor. Anlaşılan tutar taban olacak ve emeklilere bunun altında promosyon ödenemeyecek. Rekabetle promosyon daha da yükselecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2016 Güncelleme 12 Mart 2016, 01:54
Emekliye en az 600 lira

İÇİNDEKİLER

11 milyona yakın emekliye banka promosyonunda önemli bir viraja girildi. Çalışma Bakanlığı'nın hem kamu bankalarıyla hem de özel bankalarla yürüttüğü pazarlıklar devam ederken, promosyonda taban fiyat göründü. Pazarlıklar sonucunda anlaşılan promosyon tutarı taban olacak, bankalar emeklilere bunun altında ödeme yapamayacak. Hatta emeklileri şubelerine çekmek isteyen bankaların rekabeti promosyon tutarını yükseltecek.

HEDEF 600 TL'NİN ÜSTÜ
Çalışma Bakanlığı tarafından bankalarla yürütülen görüşme sürecinde asgari ödeme tutarını belirlemek için sıkı bir pazarlık yürütülüyor. Pazarlık masasına 3 yıl için 200 lira ile oturan bankaların, rakamı 300 liranın üzerine çıkardığı öğrenildi. Bakanlık ise öncelikli olarak rakamın 600 liranın altına düşmemesini planlıyor. Sonrasında rakamın 600 liranın üzerine çıkarılması hedefleniyor. Bakanlık kaynakları konuyla ilgili, "3 yıl süreyle bir emeklinin maaşının aynı banka tarafından ödenmesindeki taban fiyatı belirlemeye çalışıyoruz. Amacımız, asgari bir rakamı belirleyip, üzerindeki tutarı bankaların kendi arasındaki rekabete bırakmak" dedi.

REKABETLE ARTACAK
Bankalarda pazarlıklarda taban fiyat formülü işletilecek. Örneğin; promosyonda 500 lirada anlaşma sağlanırsa; bütün bankalar bu 500 lirayı asgari promosyon olarak uygulayacak. Bankalar, maaşını 3 yıl süreyle kendilerinden alacak emeklilere 600 lira promosyon ödeyecek, bunun altında ödeme yapamayacak. Emekli maaş pastasındaki payını artırmak isteyen bankalar, rekabet nedeniyle bu tutarın üzerine çıkabilecek. Uzmanlar, emekli maaşlarının büyük bir bölümünün kamu bankaları aracılığıyla ödendiğini belirterek, "Özel bankalar aldığı payı artırmak istiyor. Bu nedenle yarış içerisinde, emekliye anlaşılan tutarın üzerinde ödeme yapacaklar. Yani emeklinin eline geçecek promosyon, tabanın üzerinde olacak" değerlendirmesini yapıyor.

BU AY TAMAM
Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, promosyon konusunda ay sonuna kadar bir değerlendirme ortaya koyacaklarını söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu yıl 180-185 milyar lira ödeme yapacağını belirten Soylu, "Bunu bankalar aracılığıyla yapıyoruz. Toplamda 240 milyar liralık ödeme bankalar üzerinden sağlanıyor. İyi bir pazarlıkla, kurumda çalışanlar kendi maaşlarını alırken bankalar onlara nasıl promosyon veriyorsa; elde ettiğimiz büyüklükten emekliler de yararlansın, promosyon alsınlar" diye konuştu. Soylu, 3 gün önce kamu bankalarıyla bir araya geldiklerini anlatırken, "Ay sonunda elimizdeki tabloya bakıp Sayın Başbakanımız ile de paylaşacağız" dedi.