İhbar ediyoruz

Kıymadaki yağ oranını yüzde 40'a çıkardılar. İndirimi promosyon standında sınırlı tuttular. Kıyma ve kuşbaşı dışındaki tüm etlere zam yaptılar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2016 Güncelleme 12 Şubat 2016, 02:21
İhbar ediyoruz

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kırmızı ete getirdiği tavan fiyata uymayanları, vatandaş ALO174 Gıda Hattı'na ve Bakanlık'a şikayet etti. ALO174 Gıda Hattı kilitlenirken, perakendecilerin bin bir oyuna başvurarak, tavan fiyat sınırını delmeye çalıştığı ortaya çıktı. Kimi perakendeciler yağ oyunu, kimi promosyon standı, kimi de kıyma ve kuşbaşında indirim diğer ürünlere zam yaparak kârından feragat etmemenin yollarını türetti. Kimi perakendeciler ve kasaplar, şu formüllerle tavanı suistimal etti:

Fiyatını 40 liradan 32 liraya indirmek zorunda oldukları kıymanın içindeki yağ oranını yüzde 40'lara yükselttiler. Yağsız kıymada olması gereken yağ oranı yüzde 5-7 civarında.

Kıyma ve kuşbaşından elde ettikleri kârın sıfırlandığı iddiası ile diğer etlere zam yaptılar. Bonfile, pirzola, antrikot, şiş gibi etlere tavan gelmemesini lehlerine kullandılar.

Kasaplar promosyon reyonu kurdu. Burada tavan fiyattan kıyma ve kuşbaşı satışı yapılırken, normal stantta eski fiyat uygulandı. Tüketici başka bir etten kıyma ya da kuşbaşı isterse, bunun fiyatı neyse onu ödemek zorunda bırakıldı. Karara göre; kıyma 32, kuşbaşı 34 liradan pahalı satılamayacak. Ancak henüz hiçbir yerde etiketler değişmedi.



SPEKÜLATÖRLER İŞ BAŞINDA

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, tavan fiyat düzenlemesinin speküle edileceğini savundu. Tunç, "Bu işi bozma noktasında çok ciddi bir mekanizma şu an çalışıyor. Belli bir grup kasapları organize etmiş eylem yapmak için. Amaçları ithalatı açmak... Et ithalatını sağlamak için tavan fiyat kararını bozacaklar, speküle edecekler" diye konuştu.

'50 BİN TON ET GETİREBİLİRİZ'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, şunları söyledi: "Uygulamıyorum, uymam' diyen kim merak ediyorum. 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Aldığımız kararları uygulamak son derece önemli. 50 bin ton elimizde, her an ithal edebiliriz ama bu üreticinin lehine olan bir durum değil."

İŞTE NUMARA
GIDA HATTI: Telefon: 174
MAİL: alo174@tarim.gov.tr

GIDA BAKANLIĞI:
TELEFON: 0 312 287 33 60