Hesap ZAManı

11 milyona yakın emekli Ocak'ta alacağı ikinci zamma kilitlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon zammını, memur emeklileri de farkı öğrenmek için 4 Ocak'ı bekliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Aralık 2015 Güncelleme 28 Aralık 2015, 01:35
Hesap ZAManı

İÇİNDEKİLER

Emeklilere Ocak'ta çifte zam göründü. İlk zamlar tamam. İkinci zamların oranı için gözler Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklayacağı enflasyon verilerine çevrildi. SSK ve Bağ- Kur emeklileri enflasyon zammını, memur emeklileri de alacağı farkı öğrenmek için 4 Ocak'a kilitlendi.

VERİLER MERAK EDİLİYOR
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Hükümet'in müjdesini verdiği 100 liralık ekstra zammı hayata geçirmesiyle Ocak'ta çifte zam imkanına kavuştu. 9 milyon civarındaki SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak'ta maaşına hem 100 liralık seyyanen artış hem de enflasyon zammı yansıyacak. Seyyanen artış yasası Meclis'ten geçerken, enflasyon zammının oranı için gözler Türkiye İstatistik Kurumu'na çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, Ocak'ta 2015'in ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam verilecek. Bu da 4 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verileriyle ortaya çıkacak. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 3.65 çıkmıştı. Aralık enflasyonu artı çıkarsa, bu oran artacak.

FARK GÖRÜNDÜ
Memur emeklileri ise Ocak'ta memurlar gibi toplu sözleşme kapsamında yüzde 6 zam alacak. Ayrıca 2015 yılından enflasyon farkı çıkarsa, bu da maaşlara yansıtılacak. Memurlar ve memur emeklileri, 2015'te yüzde 7.95 zam almıştı. Şu ana kadar gerçekleşen enflasyon, bu zam oranını aştı. Ancak kesin sonuç için enflasyon verilerinin açıklanacağı 4 Ocak bekleniyor.

ESNAF HEYECANLI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, yılbaşından itibaren emeklilerin maaşlarına yapılacak zamla piyasaya 1 milyar liradan fazla paranın gireceğini kaydetti. Emekli esnafın çalışmaya devam etmesi durumunda kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin (SGDP) kaldırılmasını da bekleyen Palandöken, "Vaatler bir bir yerine geliyor. Yılbaşından itibaren SGDP de kalkarsa esnaf emeklimiz için ikinci müjde olacaktır" dedi.