Rusya'ya kırmızı kart

Başbakan Yardımcısı Şimşek başkanlığında toplanan kriz komitesinden, Rusya'ya 'kırmızı hat planı' çıktı. Rusya'nın yaptırımlarına karşılık verilecek. Rus TIR'ları didik didik aranacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2015 Güncelleme 01 Aralık 2015, 01:41
Rusya’ya kırmızı kart

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarının ardından, Ankara harekete geçti. Kriz yönetim komitesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı. Toplantıdan 'kırmızı hat planı' çıktı. İlgili bakanlıklar, Rusya'nın yaptırımlarına karşı, yansımanın minimize edilmesi, sektörlere sağlanacak destekler ve ivedilikle alınacak önlemlere ilişkin seçenekleri masaya yatırdı. Komitede ekonomi, enerji, turizm başlıklarında bürokratların gündeme getirdiği başlıklar şöyle:

DETAYLI DENETİM
Türk kamyon ve TIR'larına zorluk çıkaran Rusya'ya aynı şekilde karşılık verilecek. Onlardan gelen ürünler de kırmızı hatta alınacak.
Rusya'nın Türkiye'den transit olarak kullandığı güzergahlarda yavaşlatmalara gidilecek. Rus plakalı kamyon ve TIR'ların içindeki mallara tek tek bakılacak, denetlenecek.
Yaş-sebze meyve ihracatçıları ile bir araya gelinecek. Rus tarafının gümrükten geçişine izin vermediği ürünlerin hızlı şekilde iadesi sağlanacak.
Hükümet, ihracatçıların zarar görmemesi için tekstil-hazır giyim, elektrikli makine, kimyasal ürünlerin başka pazarlara yönelmesine destek verecek.
Müteahhitlik gibi kontratlı işlemlerde, doğalgaz alımında alternatif kaynaklar değerlendirilecek.



UCUZ TATİLE SON
Turizm sektörünün rezervasyon iptalleri nedeniyle zora girmesi önlenecek. Farklı ülkelere indirimli kampanyalar düzenlenecek. İndirimli satış kampanyalarından teşviğe kadar birçok başlık yer alıyor. Tur şirketleri aracılığıyla ucuza konaklayan Ruslar'a artık avantajlı tur paketleri mercek altında verilecek. Ruslar'ın Türkiye'de neredeyse maliyeti tutarında tatil dönemi sona erecek.
Tercihli, serbest ticaret anlaşmalarının yavaşlatılması seçenekler arasında.
Üçüncü nükleer santral konusunda Rus şirketlerin devre dışı bırakılması gündemde.
Türk işadamlarına çıkardıkları zorluklara karşılık Rus işadamlarına da dönüş bileti sorulacak.
Doğalgaz tedariğinin başka yere kaydırılacağı mesajı verilecek. Gerekirse sözleşme yenilenecek.
Spot piyasadan LNG alımı ile stoklar desteklenecek.
İpekyolu güzergahındaki ülkelerle bağlantılar güçlendirilerek, alternatif pazarlar yaratılacak.

AZERBAYCAN KAPIYI AÇTI
RUSYA tarafından geçişi engellenen Orta Asya yolcusu Türk TIR'ları için, Azerbaycan kapılarını açtı. Rusya üzerinden Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan transit geçiş yapmak isteyen TIR'larımız, Hazar Koridoru'nu kullanacak. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in Türk TIR'larının geçişi için her türlü kolaylığın gösterilmesi talimatını verdiği ifade edildi.

KENDİ HALKININ BELİNİ BÜKECEK
Rusya'nın Türkiye'den ithal edilen sebze, meyve ve zirai ürünleri yasaklama kararının, Rus tüketicisine ciddi zarar vereceği öngörülüyor. Türkiye'nin yaş meyve-sebzede Rusya'nın en büyük tedarikçisi olduğuna dikkat çeken Türk bürokratlar, halihazırda Rusya'da yüzde 19 düzeyinde seyreden gıda enflasyonunun bu kararın uygulanması sonrasında kısa vadede 1 puan, uzun vadede ise 7 puan olumsuz etkileneceğini
düşündüklerini ifade etti.

ENFLASYON PANİĞİ
Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Igor Shuvalov, gıda ithalatı konusundaki sınırlamaların enflasyon baskısını azaltmak için birkaç hafta erteleneceğini söyledi. Endüstriyel ürünlerin ithalatına yönelik şimdilik bir kısıtlama olmadığı açıklayan Shuvalov, Türk inşaat şirketlerine yönelik yaptırımların da 31 Aralık'tan önce yapılan anlaşmaları kapsamayacağını kaydetti. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev ise Türkiye'ye karşı uygulamaya konulacağı duyurulan tedbirlerin daha ilk adım olduğunu, genişleyeceğini söyledi.

İTİDAL ÇAĞRISI
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'la bir araya gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekçi, Rus işadamlarına 'itidal' çağrısı yaparken, "Ticaret iki taraflı. İşadamları barış elçisidir. Bu süreçte de öyle davranarak milliyetçi çıkışları bastırmalılar" dedi. Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ile yaşanan kriz konusundaki beyanatlarına dikkat çekerek, "İsabetli değerlendirmeler yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın çağrıları dikkate alınmalı. Büyük devletler siyaset ve ticareti birbirine karıştırmaz" diye konuştu. Büyükekşi, gelişmelere ilişkin şunları söyledi: "Yıllık 30 milyar doları aşan bir ticaret hacmi söz konusu. Her iki ülkenin birbirine ihtiyacı var. Bu gerilimi en az hasarla atlatmak için tüm kesimlere görev düşüyor."

HAZAL ATEŞ- BURCU ÇALIK