Memura müjdeler

Milyonlarca kamu görevlisinin beklentileri KPDK'da masaya yatırıldı. Toplantıya; disiplin affından kadroya, erken emeklilikten izinlere, memur annelere desteğin artırılmasına kadar pek çok konu damgasını vurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2015 Güncelleme 01 Aralık 2015, 01:23
Memura müjdeler

İÇİNDEKİLER

Memurların merakla bekledikleri Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı dün gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcilerinin katıldığı yılın ikinci KPDK toplantısında, geçtiğimiz Ağustos'taki toplu sözleşmede uzlaşılan düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi konusu görüşülürken; pek çok talep de ele alındı.

4 KONUDA ÇALIŞMA
Bakan Soylu
, toplantının açılışında, "Kamu yönetiminin etkinliğinin ve verimliliğinin çağın ruhuna uygun bir hale getirilmesi bizim zorunluluğumuzdur. Bunu hep beraber sağlayacağız" dedi. Son toplu sözleşmede oransal artışın yanında sosyal haklarla ilgili taleplerin de görüşüldüğünü, aktaran Soylu, bunlardan 4C'liler, Cuma namazı izni, fiili hizmet süresi ve KİT'lerde yıllık izinlerin devriyle ilgili çalışmalara başlandığını belirtti.

DİSİPLİN AFFI GELİYOR
Memurların hayatını değiştirecek yeniliklerin bazıları şöyle:
* Kamu görevlilerinin grev ve siyaset hakkına ilişkin yasaklara son verilsin.
* Disiplin cezalarının affına ilişkin yasal düzenleme yapılsın.
* Fiili hizmet zammından (yıpranma tazminatından) yararlanan kamu görevlilerinin kapsamı genişletilsin.
Toplu sözleşmede fiili hizmet zammı kapsamında yer alacak kamu görevlilerinin belirlenmesi amacıyla bilim kurulu oluşturulması yönünde uzlaşma sağlandı. 9 adet ön komisyon oluşturuldu. Sağlık çalışanları, belediyelerde itfaiye ve zabıta personeli vb. kadro ve unvanlar başta olmak üzere yürütülecek çalışmalar kapsamında kamu görevlilerinin fiili hizmet zammı konusundaki beklentilerini karşılayacak önerilerimize göre düzenleme yapılsın.
* Yardımcı hizmetler sınıfı ek göstergeden yararlansın ve ek gösterge oranları artırılsın.
* Yıllık izinler iş günü esasına göre düzenlensin.
* İşçilikte geçen süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilsin.
*
Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde değişiklik yapılsın, yasaklar kaldırılsın.
* 4C'li personel, 4B'li personel ve memur kadrosuna ait işleri gören yüksek öğretim mezunu işçiler kadroya geçirilsin.
* Kadro derece ve kademe sınırlaması kaldırılsın.
* Kadroya geçirilen sözleşmeli personele yönelik 5 yıllık kurumlar arası nakil yasağı kaldırılsın.
* 793 lira doğum yardımı ödeneği verilsin.
Kreş hizmeti sunulamayan işyerlerinde görev yapan kamu görevlilerine kreş yardımı ödeneği verilsin. Evlenme yardımı ödeneği hayatın gerçeklerine uygun olarak verilsin.
* Cuma namazı vaktini de kapsayacak şekilde öğlen dinlenme sürelerinin artırılmasına ilişkin yönetsel düzenleme hazırlıklarının, en geç 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek şekilde sonuçlandırılması.

EMEKLİYE PROMOSYON VE AİLE YARDIMI
MEMUR-SEN, toplantıda, emekli kamu görevlilerine ilişkin 3 talebi de KPDK'ya taşıdı:
Emeklilerin sendika kurma ve mevcut sendikalara üye olmasına imkan sağlayacak bir düzenleme yapılsın.
Emekli kamu görevlileri fiilen çalıştıkları dönemde yararlandıkları aile (eş ve çocuk) yardımından emekli oldukları dönemde yararlanamamaktadır.
Kamu görevlileri emeklilerine aile yardımı ödenmeli.
Emekli kamu görevlilerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve bankalar ile yetkili konfederasyonun katılımıyla yürütülecek görüşmeler perspektifinde maaş promosyonu ödenmesi sağlansın.