B planı Kürt gazı

Rusya en büyük müşterisi konumundaki Türkiye'ye doğalgazı kesmeye kalkarsa, Kürt gazı devreye girecek. Kuzey Irak yönetimi gaz sevkiyatına hazır olduğunu açıkladı. Bölgeden gelecek gaz, 50 yıl boyunca yetecek büyüklükte...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Kasım 2015 Güncelleme 28 Kasım 2015, 01:45
B planı Kürt gazı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı uçak krizinde gözler iki ülke arasındaki ticari ilişkilere çevrilirken, burada aslan payını da doğalgaz alıyor. Türkiye; gaz ihtiyacının yüzde 55'ini Rusya'dan karşılıyor, bunun için de yıllık 10 milyar dolar ödüyor. Rusya'nın bu ticaretten vazgeçmesi yaşadığı ekonomik kriz de göz önüne alınırsa zor görünürken, yapılacak bir gaz kesme hareketine karşı Türkiye'nin B planı da hazır. Daha önce gündeme gelen Kuzey Irak gazıyla ilgili bölge yönetiminden açıklamalar gelmeye başladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın gaz sevkiyatına hazır olduğu açıklandı. IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Üyesi Beyar Doski, "Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kürdistan doğalgazını dünya piyasalarına sevk etmeye hazırlanıyor. Kürdistan bu adımla dünya enerji haritasındaki yerini alacaktır" dedi. Kürt bölgesinin doğalgaz rezervi açısından zengin olduğunu belirten Doski, "Bölgemiz doğalgaz rezervi açısından çok zengin" ifadesini kullandı.

50 YILLIK GAZ VAR
IKBY'nin gaz ihraç etmeye başlamasıyla dünyadaki sayılı tedarikçilerden biri olacağını kaydeden Doski, bunun kendileri için önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, geçen hafta, İstanbul'da Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde, gazın Türkiye'ye nasıl ithal edileceğiyle ilgili endişesinin olmadığını, Türkiye'de gerekli altyapının olduğunu söylemişti. Genel Enerji Başkanı Tony Hayward da bölgede 5 trilyon metreküp daha gaz keşfi yapılabileceğini belirterek, "Bu miktar önümüzdeki 50 yılda Türkiye'nin tüm talebini karşılamak için yeterli oluyor. Böylelikle, Türkiye hem kendi gaz kaynaklarının Rusya ve İran bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak, hem de ucuz gaz alacak" demişti.



TOBB'DAN KRİZ MASASI
TÜRK işadamlarının son günlerde Rusya'da yaşadıkları sıkıntıların ilk elden öğrenilmesi ve yetkili makamlar nezdinde çözüm bulunabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası kuruldu. TOBB'un açıklamasına göre; Rusya ile ilişkilerinde sıkıntı yaşayan işadamları, 'rusyamasasi@tobb.org.tr' e-posta adresini veya '0312-218 22 09/0212-924 39 79' faks numaralarını kullanarak, yaşadıkları sorunları iletebilecek. Toplanacak bilgiler hızlı şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına iletilerek, bunlara çözüm aranması sağlanacak.