AnlaşıyoRUS

Rusya ile yaşanan krizin aşılmaya başlaması, ekonomik ilişkilere de etki etti. İki ülkenin turizmcileri ortak açıklama yapıp 'Sorun yok' dedi. Enerjide ise iki ülke birbirine muhtaç

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2015 Güncelleme 26 Kasım 2015, 01:25
AnlaşıyoRUS

İÇİNDEKİLER

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, normalleşmeye başladı. Tüm dünyanın gündemine oturan müdahale ile ilgili pek çok kesimden çeşitli açıklamalar geldi. Uzmanlar; turizm, tekstil, enerji ve ticarette en büyük partnerlerimizden olan Rusya ile ilişkilerin yüksek gerilimde seyretmesinin mümkün olmadığını vurguladı. 30 milyar dolarlık işbirliği bulunan iki ülke ekonomisinin birbirine göbekten bağlı olduğunu belirten uzmanlar, kısa sürede suların durulacağını kaydetti.

DOSTLUK ÇAĞRISI
Rusya Tur Operatörleri Derneği
(ATOR), Türkiye turlarının iptal edilmesinin sektöre Mısır uçuşlarının iptal edilmesinden daha fazla zarar vereceğini ve zararın milyonlarca dolara ulaşabileceğini, bu yüzden gerilimin bir an önce bitirilmesi gerektiğini belirtti. Türk turizmciler ise gözünü Rusya pazarına çevirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Türkiye ve Rusya arasında çok eski tarihlere dayanan işbirliği bulunmaktadır. Sürecin daha ılımlı ve dostane geçirilmesi iki ülke için de yararlı olacaktır" açıklaması yaptı. Marmaris TÜRSAB Başkanı İsmail Özbozdağ da, sorunun diplomasi ile çözülmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Rusya'dan ülkemize her yıl 5 milyon civarında turist geliyor. Eğer sektör bu krizden etkilenirse kaybımız 5 milyar dolar civarında olur."



B PLANIMIZ VAR
TÜRKİYE şu anda kullandığı yıllık 50 milyar metreküplük doğalgazın yaklaşık yüzde 55'ini Rusya'dan gelen Batı Hattı ve Mavi Akım hatlarından sağlıyor. Rusya ile sıkıntı yaşanması durumunda, Türkiye, ayrıca Azerbaycan ve İran'dan gaz miktarını artırmasını talep edebilir. Ayrıca spot piyasadan, Katar ve Cezayir gibi ülkelerden LNG alımıyla stoklarını destekleyebiliyor.

GAZ KÖPRÜSÜ
SETA Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye'nin, Rusya'nın Almanya'dan sonraki en büyük ikinci pazarı durumunda olduğunu, yani Rusya'nın da Türkiye pazarına bağımlılığının bulunduğunu kaydetti. Karagöl, "Rusya'nın Türkiye üzerinden diğer ülkelere başlatılacak Türk Akımı gibi projelerle gaz ticaretinde Avrupa'ya açılacak en önemli kapı olarak Türkiye ön plana çıkıyor" dedi.