Bin 300 TL ücret Aralık'ta tamam

AK Parti, asgari ücreti Ocak'ta bin 300 lira yapmak için Aralık'ta toplanacak komisyona teklifini sunacak. Faruk Çelik, 'Bin 300 liraya çıkmama ihtimali sıfır' dedi, çok tehlikeli işlerde çalışanların ücretinin bu rakamı da aşacağını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2015 Güncelleme 05 Kasım 2015, 01:13
Bin 300 TL ücret Aralık’ta tamam

İÇİNDEKİLER

Halen net bin lira olan asgari ücret, Ocak'ta bin 300 liraya çıkacak. 1 Kasım seçimleriyle yeniden tek başına iktidara gelen AK Parti, tüm vaatleri gibi asgari ücreti Ocak'ta bin 300 lira yapmak için de düğmeye basıyor. Hükümet, Aralık'ta toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na önerisini taşıyacak. Teklifin kabul edilmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik, "Asgari ücret bin 300 TL olacak. Olmama ihtimali sıfır" dedi. Aralık'ta 15 kişiden oluşan komisyonun hesaplamaları yapacağını belirten Çelik, "Ayın sonunda 'Anlaştık' ya da 'Anlaşamadık' diyecekler. Biz devreye gireceğiz. Hükümet olarak bin 300 lira önereceğiz. Büyük ihtimalle bizim önerimiz kabul edilecek. Ayrıca İş Güvenliği Yasası ile kategorilere ayırdığımız işyerlerinde asgari ücret daha farklı olacak. Tehlikeli işyerinde çalışan işçi bin 300 liradan fazla ücret alacak" şeklinde konuştu.

İŞÇİNİN DESTEĞİ YETERLİ
Yasal mevzuata göre asgari ücret, her yıl en geç Aralık ayında Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirleniyor. Çalışma Genel Müdürü veya yardımcısının başkanlık ettiği komisyonda; kamu adına İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Kalkınma Bakanlığı olmak üzere toplam 5 üye görev yapıyor. Komisyonda, Türk-İş'ten ve Türkiye İşveren Sendikaları'ndan (TİSK) da 5'er üye görev yapıyor. Kararlar, çoğunluğun oyuyla alınıyor. Oylar eşit çıkarsa, komisyon başkanının bulunduğu taraf, çoğunluğu sağlamış kabul ediliyor. Komisyonun kararına itiraz edilemiyor.

MADENCİYE 3.000 TL
Ocak ayından itibaren asgari ücret işin tehlikesine göre değişecek. Madenler gibi tehlikeli işlerde çalışanların ücretleri de ikiye katlanacak. Bakanlık tarafından tespit edilecek asgari ücretin en az 2 bin 600 lira olması bekleniyor. Aylık primlerle birlikte bu tutarın 3 bin liraya ulaşması bekleniyor. Yeni yılda brüt asgari ücret bin 647 liraya çıkacak. Ancak asgari ücret işin tehlikesine göre değişecek.