Herkes kazandı

Seçimde büyük zafer kazanan AK Parti, vaatlerini hızla hayata geçirecek. Meclis açılır açılmaz yasalar peş peşe gelecek. Emeklilerden gençlere, işçilerden KOBİ'lere ve çiftçilere kadar toplumun tüm kesimleri önemli kazanımlar elde edecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Kasım 2015 Güncelleme 03 Kasım 2015, 02:04
Herkes kazandı

İÇİNDEKİLER

1 Kasım seçimleriyle yeniden tek başına iktidar olan AK Parti, yeni döneme iddialı bir ekonomi ve yatırım paketiyle giriyor. Emeklilerden gençlere, işçilerden KOBİ'lere, esnafa, çiftçiye, kadınlardan engellilere, polislerden öğretmenlere kadar toplumun tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak düzenlemeler için düğmeye basılacak. Hükümetin kurulmasının ardından, hem AK Parti'nin seçim beyannamesinde hem de Cumhuriyet Bayramı'nda açıklanan müjdeler hızla hayata geçirilecek. Emeklilerden asgari ücretlilere, polislerden muhtarlara, koruculara kadar milyonlarca kişinin geliri artacak. Pek çok kesime karşılıksız destek, faizsiz kredi imkanları sunulacak, vergi kolaylıkları sağlanacak. İstihdam artırılırken, iş kurmak isteyen desteklenecek. Taşeron işçilere kadro kapısı açılacak. Çalışan annelere ve gençlere önemli imkanlar sağlanacak. Vaatlerin maliyetini tamı tamına 19.3 milyar lira olarak açıklayan AK Parti, herhangi bir vergi artışı yapılmayacağının, yeni vergi getirilmeyeceğinin de altını çizdi. İşte Türkiye'de yaşanacak değişiklikler:

GELİRLER ARTIYOR

EMEKLİYE BİN 200 LİRA:
Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek.

MAAŞTAN KESİNTİ BİTİYOR:
Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen Bağ-Kur sigortalısı esnafın emekli aylıklarından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi tamamen kaldırılacak.

250 LİRA TAKSİTLE EV:
TOKİ eliyle emekliler uygun koşullarla konut sahibi yapılacak, bu çerçevede emeklilere 240 taksit şeklinde aylık 250 lira bedel mukabilinde konut sahibi olma imkanı sağlanacak.

ASGARİ ÜCRET BİN 300 LİRA:
2016 yılı için asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na teklifte bulunulacak. Ayrıca yapılan işin tehlike sınıfına göre, asgari ücrette farklılaştırılma sağlanacak.

POLİSE BÜYÜK ZAM:
Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak, böylece maaşlarda 240 lira ile 580 lira arasında net artış sağlanmış olacak.

HARÇLIKLAR ARTIYOR:
Er ve erbaşların harçlığı 2.5-3 katına çıkarılacak. Harçlıklar 100 liraya yükseltilecek. Askeri öğrencilerin 40 ile 200 lira arasında değişen harçlıkları da 2 katına, yaklaşık 450 liraya kadar çıkarılacak.

ASTSUBAYLARA İNTİBAK:
Astsubayların 2003 yılı öncesi ve sonrası mezuniyetler ile oluşan farkı gideren emeklilik intibakları gerçekleştirilecek. Uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak.

YAŞLIYA İYİ HABER:
65 yaş maaşı alan yaşlılar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarında hiçbir kesinti olmayacak.

MUHTAR MAAŞI 350 LİRA YÜKSELİYOR:
Muhtarların 950 lira olan maaşları bin 300 liraya çıkarılarak, asgari ücrete endekslenecek.

KORUCULARA SEYYANEN ZAM:
Korucuların maaşlarına yılbaşından itibaren seyyanen zam yapılacak. Maaşlarda net 250 lira artış sağlanacak.

ANNEYE YARIM GÜN İŞ, TAM MAAŞ
* İşçi ve memur tüm çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.

* Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı kadın istihdamı desteklenecek.

* Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlanacak.

* Kaliteli ve hesaplı kreş imkanları yaygınlaştırılacak.

* Belediyelere kreş açma zorunluluğu getirilecek.

* Babalık iznine ilişkin ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılacak.

* Kadın istihdamına yönelik getirilen istihdam teşvikleri sürecek.

* Kadın girişimcilere 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanmaya devam edilecek.

* Kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturulacak.

* Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak.

* Kadın Girişimciliği Programı uygulamaya konulacak ve kadınların iş hayatına atılmaları kolaylaştırılacak.

GENÇLERE DESTEK
Öğrencilerin 330 lira olan burs miktarları 400 liraya çıkarılacak.
Gençlerin iş sahibi olmadan önceki genel sağlık sigortası borçlarının tümü silinecek.
Lise veya üniversite mezunu gençler 2 yıl süreyle sağlık hizmetlerinden yararlanacak.
Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.
İlk kez iş bulan her gencin maaşının 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
Yükseköğrenimde tüm öğrencilere yurt imkanı sağlanacak.
Gençlere ücretsiz internet erişimi imkanı getirilecek.
Üniversiteye giriş sistemi gözden geçirilecek, yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılması temin edilecek.
Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) geliştirilecek.
Gençlerin pasaport harcı kaldırılacak. 2016'da girişimlerde bulunularak, gençlerin Avrupa'nın her yerine vizesiz gitmeleri sağlanacak.

ANAHTAR TESLİMİ FABRİKA BİNASI
* Ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak, sade ve daha kolay uygulanabilir bir hale getirmek amacıyla 'Yeni Vergi Usul Kanunu' çıkarılacak.

* Türkiye'nin 51 ilinde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi zorunluluğu kaldırılacak, bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanması sağlanacak.

* Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi, karşılıksız fabrika binası yapılacak.

* Esnafa düşük faizli kredi uygulaması devam ederken, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği de verilecek. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından vergi alınmayacak.

* Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak.

TAŞERON İŞÇİYE KADRO GELİYOR
Kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınacak. Bakanlar Kurulu, asıl işler ve yardımcı işleri ayrı ayrı tanımlayacak. Kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya geçirilecek.

30 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASI YAPILACAK
Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması gerçekleştirilecek. Daha önce çıkan yasa ile sağlanan 10 bin kadro imkanı vardı. Bu sayı artırılacak 30 bin öğretmen ataması yapılacak. Ayrıca atanan öğretmenlerle ilgili yeni bir sistem de Şubat'ta başlayacak. Şubat'ta atanan öğretmenler 7 ay maaşını alacak ama bir öğretmenin yanında staj yapacak, yazın da eğitimden geçecek.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
* Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılacak.

* İşçisini çok çalıştıran işverene yaptırım uygulanacak. Fazla çalışma sürelerinin aşılması durumunda işverenlere idari para cezası verilecek.

DEV PROJELERE TAM GAZ DEVAM
İstanbul 3. Havalimanı, İstanbul- Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda projenin tamamlanması AK Parti'nin vaatleri arasında yer alıyor. Kanal İstanbul Projesi ile 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli de hayata geçirilecek mega ulaşım projeleri olarak dikkati çekiyor. 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli yapılacak. Yüksek hızlı tren projeleri sürecek. Milli bölgesel uçak yapımına başlanacak.