Zam yağmuru

Üretici düşük fiyat yüzünden ürününü satamazken, aracılar fırsat zamları yaptı. TÜİK'e göre; son 1 yılın zam şampiyonu, fiyatı yüzde 99 artan zeytinyağı oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ekim 2015 Güncelleme 08 Ekim 2015, 00:12
Zam yağmuru

İÇİNDEKİLER

Gıdada son 1 yıl içinde fiyatlar rekolteye bağlı olarak artar ya da azalırken, bazı ürünlerde de fırsatçı zamları devreye girdi. Mutfak ürünleri alışverişlerinde fiyat artışının en çok görüldüğü ürünler yüzde 99 ile zeytinyağı, yüzde 53 ile yer fıstığı, yüzde 45 ile patlıcan olurken, alışveriş sepetindeki sebzelerde yüzde 20'nin üzerinde zam gördü.

SEBZE-MEYVE DE ARTTI
Merkez Bankası,
Eylül ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporunda, işlenmemiş gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış kaydettiğine dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; 2014 ve 2015 Eylül aylarındaki Tüketici Fiyat Endeksi madde sepetindeki ortalama madde fiyatlarına bakıldığında zeytinyağı yüzde 99'luk zam ile fiyatı en çok artan ürün oldu. Fiyat artışının en yüksek olduğu ürünler arasında yaz meyveleri de yer aldı. Karpuzun fiyatı yüzde 25, üzümün fiyatı yüzde 22 arttı.



IHLAMURA İTHALAT FRENİ
Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, son dönemde artan ıhlamur fiyatlarının, ithalatla düşüşe geçeceğini söyledi. Talebin yoğun olması nedeniyle ıhlamurun kilogram fiyatının 130 lirayı aşarak neredeyse çeyrek altınla yarışır hale geldiğini belirten Ercan, ani yükselişin karaborsacılardan
kaynaklandığını kaydetti.

BİBER CEBİ YAKMAYACAK
Aroması ve kendine has tadı ile Kahramanmaraş'ın simgesi haline gelen, Maraş biberinin hasadı tamamlandı. 15 bin dekar alanda ekimi yapılan tescilli biber, geçen yıla oranla Gaziantep ve Şanlıurfa'daki üretimindeki artış ile 1-2 lira daha ucuza alınabilecek. Gıda, İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, fiyatın 12 ila 25 lira arasında değiştiğini söyledi.



AÇLIK SINIRI YÜKSELDİ
Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, Eylül ayına ilişkin yaptıkları açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarını açıkladı. Kamu-Sen'in araştırmasına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 134 lira, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 326 lira olarak belirlendi. Memur-Sen'in açıklamasına göre de, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 419 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 870 lira olarak tespit edildi.