Soğan yakacak

Ankara'da aşırı yağış nedeniyle çürüyen, Amasya'da ise yüksek sıcaklık nedeniyle yanan soğanda zam çanları çalıyor. Limon ve patatesten sonra fırsat zammı yapılması ihtimali tüketiciyi kızdırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2015 Güncelleme 06 Ekim 2015, 00:00
Soğan yakacak

İÇİNDEKİLER

Yemeklerin baş tacı soğan, vatandaşın cebini sarsacak. Yüksek sıcaklıkların yaktığı, aşırı yağışların da çürüttüğü soğan için zam çanları çalınmaya başladı. Soğanda rekoltenin düşük çıkacağı beklentisi, fiyatının yükseleceği öngörüsünü de beraberinde getirdi. Fırsatçıların da sahne alması ile patates, limon ve ıhlamurda görülen fahiş zamların soğanda da yaşanmaması için tüketiciler ve üreticiler, denetim yapılmasını istedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli bazı üretim bölgelerinde yüksek sıcaklıkların kurumalara, aşırı yağışların çürümelere yol açması nedeniyle soğanda rekoltenin beklenenden düşük kalacağını söyledi. Soğanda Türkiye'deki üretimin, 1.74 milyon tonla 2.2 milyon ton arasında seyrettiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "2011 yılında 2 milyon 141 bin ton olan üretim, 2012 yılında 1 milyon 735 bin tona indikten sonra, 2013 yılında 1 milyon 904 bin tona çıktı. 2014 yılında 1 milyon 790 bin tona inen üretimin bu yıl 1 milyon 935 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyordu. Ama üretimde birinci sırada yer alan Ankara'da aşırı yağışların çürümelere, ikinci sıradaki Amasya'da yüksek sıcaklıkların kurumalara yol açması nedeniyle rekolte beklenenden düşük kalacak. Hasat tamamlanınca durum daha net ortaya çıkacak."

ŞİMDİ BİLE AŞIRI ZAMLI
Bu yıl üreticinin elinden 54 kuruşa alınan kuru soğanın, tüketiciye 2.4 katı fiyatla 1 lira 28 kuruştan satıldığını anlatan TZOB Başkanı Bayraktar, üreticilerin ekonomik açıdan yeterince örgütlenememesi nedeniyle pazarlık güçleri olmadığını dile getirdi.