Herkese müjde!

Merakla beklenen AK Parti'nin seçim beyannamesi açıklandı. Emeklilerden gençlere ve kadınlara, asgari ücretlilerden taşeron işçilere, esnaftan çiftçiye kadar her kesime müjdeler geldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2015 Güncelleme 05 Ekim 2015, 01:21
Herkese müjde!

İÇİNDEKİLER

AK Parti, merakla beklenen seçim beyannamesini açıkladı. İddialı bir ekonomi ve yatırım paketi içeren beyannameden; emeklilerden gençlere ve kadınlara, asgari ücretlilerden taşeron işçilere, esnaftan çiftçiye kadar toplumun tüm kesimlerine müjdeler çıktı. Gelirleri artıracak, yaşam standartlarını yükseltecek, iş imkanlarını çoğaltacak, Türkiye'ye çağ atlatacak çok sayıda düzenleme içeren beyanname, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tanıtıldı. Davutoğlu, "Toplumumuzun her kesimiyle konuşarak bu beklentileri, bu ihtiyaçları, bu talepleri tespit ettik. Yol haritamızı milletimizin hissiyatını, beklentilerini, umutlarını değerlendirerek çizdik. İşte bu beyanname, bu yol haritasını ortaya koyuyor" dedi.

'HAYAL TACİRLİĞİ YOK'

Beyannamede Türkiye için kurdukları hayaller, hazırladıkları hedef ve projeler bulunduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Gelin bu hayalleri, projeleri birlikte hayata geçirelim. Bu beyannamede hayal tacirliği, umut simsarlığı ve afaki projeler yok. 13 yıl boyunca milletimize verdiğimiz her sözü tuttuk. Bu beyannamede de sadece ve sadece yapabileceklerimize yer veriyoruz. Türkiye 13 yılda her alanda büyüdü, bu beyannameyle çıktığımız yolda daha da ileri gidecektir" diye konuştu. 'Huzur ve İstikrarla Türkiye'nin Yol Haritası' başlıklı beyannamede yer alan ekonomik ve sosyal vaatler şöyle:

MAAŞLARA ARTIŞ TAŞERONA KADRO

ASGARİ ÜCRET FARKLILA: Asgari ücret bin 300 liraya çıkartılacak. Ayrıca yapılan işin tehlike sınıfına göre asgari ücrette farklılaştırma sağlanacak. Tehlike sınırı yükseldikçe asgari ücret de farklılaşacak.

TAŞERONA KADRO: Taşeronluk çerçevesinde kamunun ihtiyaç duyduğu işlerde çalışan taşeronlar kamuda istihdam edilecek.

POLİSE-ASKERE İYİ HABER: Polislerin 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak.
Askerlerle ilgili olarak da bir çalışma yürütülüyor.

SAĞLIKÇIYA YENİ HAKLAR: Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili yeniden düzenleme yapılacak.

İSTİHDAMA KATKI: İstihdam edilmeleri halinde sosyal destek alan vatandaşların sigorta primi işveren desteği karşılanacak.

EV ALMAK İSTEYENE KAMU KATKISI: Ev almak için konut hesabı açan ve yüzde 25 peşinat biriktirenlere yüzde 15 kamu katkısı sağlanacak.

ENGELLİ YAŞAM MERKEZLERİ: Engelli genç ve çocuklar için 'Engelli Yaşam Merkezleri' kurulacak.

GSS'YE YENİ AYAR: Gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası prim ödemeleri yeniden gözden geçirilecek.

DÖVİZLİ ASKERLİKTE İNDİRİM: 6 bin eurodan bin euroya düşürülecek.

EMEKLİYE YENİ ZAM
AK Parti emeklilere pek çok müjde verdi: 100 lira zam yapılacak, maaştan kesinti bitecek, 250 lira taksitle ev sahibi olunacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, emekliler için seçim sonrası yapılacakları şöyle sıraladı:

YILLIK BİN 200 LİRA ARTIŞ: 7 Haziran seçimlerine giderken bir söz vermiştik, 'bin 100 liranın altında maaş alan emeklilere aylık 100, yıllık bin 200 lira vereceğiz' demiştik. Temmuz'dan itibaren ödenmeye başladı. Şimdi, bin 100 liranın altındakilere verdiğimizin üstüne, bütün emeklilerimizi kuşatacak şekilde yılda bin 200 lira ek zam yapıyoruz. Bütün emeklilerimize, ayda 100, yılda bin 200 lira yani takribi durumuna göre, 1 veya 1.5 maaş ölçeğinde yeni zam yapıyoruz. Temmuz'da istifade edenler de bundan yararlanacak. Böylece, tarım sektöründe çalışıp, Bağ-Kur'dan emekli olanlar hariç maaşı bin liranın altına olan hiçbir emekli kalmayacak. Tarım Bağ- Kur emeklilerinin, iktidara geldiğimizde 66 lira olan emekli maaşları ise 884 liraya ulaşacak.

MAAŞTAN KESİNTİ BİTİYOR: Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirdiğimiz Bağ-Kur sigortalısı esnafın emekli aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisini tamamen ortadan kaldıracağız.

250 LİRA TAKSİTLE EV: Emeklileri ve asgari ücretlileri TOKİ eliyle ev sahibi yapacağız. Emekliler aylık 250 lira taksitle konut sahibi olacak.

FAİZSİZ KREDİ, VERGİ KOLAYLIĞI
AK Parti'nin esnaftan çiftçiye pek çok kesime müjdeleri de şöyle:

ESNAFA FAİZSİZ KREDİ: Esnafa düşük faizli kredi uygulaması sürecek. 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek.
KOBİ'ler taşınırları teminat olarak gösterebilecek.

VERGİ MUAFİYETİ: Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergisi alınmayacak.

ANAHTAR TESLİM FABRİKA: Emek yoğun sektörlerde yatırımcının talebi halinde, sembolik kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapılacak.

TEŞVİK GENİŞLİYOR: İşveren primi indirimindeki 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak.

SIFIR KDV: Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Arazileri birleştirerek büyük ölçekli tarım işletmeleri oluşturanlara özel destekler verilecek.

KARŞILIKSIZ 30 BİN LİRA: Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira hibe verilecek.

GENÇLERE BÜYÜK DESTEK
AK Parti, seçim beyannamesinde gençlere önemli bir yer verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, gençlere müjdeleri şöyle açıkladı:

3 YIL VERGİ YOK: Yeni iş kuran gençlerimize 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlayacağız.

MAAŞ 1 YIL DEVLETTEN: İlk kez iş bulan her gencimizin maaşının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Bu çift yönlü bir destektir. Aynı zamanda işverene destektir.

KARŞILIKSIZ 50 BİN LİRA: Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek vereceğiz. Cebine 50 bin lira koyacağız, 'Madem projende iddialısın bunu hayata geçir' diyeceğiz. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz.

BEDAVA İNTERNET: Gençlerimize sınırsız, ücretsiz internete erişme imkanı getiriyoruz, nerede olurlarsa olsunlar.

ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ: Lise veya üniversite mezunu gençlerimizin Genel Sağlık Sigortası giderlerini, 2 yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın karşılayacak, böylece gençlerimize ücretsiz sağlık hizmeti sunmuş olacağız.

HERKESE YURT: Yükseköğrenimde yurt için müracaat eden tüm gençlerimize barınma imkanı sağlayacağız.

GENÇ-DES: Gençlere destek için 'Genç- Des' projesini hayata geçireceğiz. Bu proje ile gençlerin kısa film, ilk film, kitap, dergi gibi sanatsal ve sportif faaliyetlerine, proje bazlı karşılıksız destek verilecek.

ÇEYİZ HESABI: Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla 'çeyiz hesabı' projesini hayata geçireceğiz. Anne ve babaların çeyiz hesabında biriktirdikleri paranın yüzde 20'si oranında devlet desteği sağlayacağız.

ANNEYE YARIM GÜN ÇALIŞMA
AK Parti'nin beyannamesindeki kadınlar ile ilgili bazı düzenlemeler şöyle:

GİRİŞİMCİ KADINA DESTEK: Kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için kredi garanti fonuyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak.

ANNEYE YARIM GÜN ÇALIŞMA: Doğum nedeniyle ücretsiz izinle geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlanacak. Çalışan kadınlara, doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.

SOSYAL YARDIM HAMLESİ: Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlara ulaşacak olan Aile Sosyal Destek Programı hayata geçirilecek.


DEV PROJELERE DEVAM
BAŞBAKAN Davutoğlu, dev projelerin devam edeceğini söyledi:

YERLİ ÜRETİM HAMLESİ:
Yerli Bölgesel Uçak Projesi havacılıkta ülkemize sınıf atlatacak. TÜRKSAT-6A ile kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülkeden biri arasına gireceğiz. Yerli yüksek hızlı milli tren inşa edilecek.

İSTANBUL ŞAHLANACAK: İstanbul Yeni Havalimanı Projesi, Türkiye'yi Batı Avrupa ve Uzakdoğu arasında önemli bir merkez yapacak. Dünyanın en büyük havaalanı projesini İstanbul'da hizmete açacağız. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk etabını 2018'de tamamlayacağız. Kanal İstanbul Projesi İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatacak. 40-45 kilometrelik projenin hazırlıkları sürüyor. 3 katlı büyük İstanbul Tüneli Projesi, 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlayacak. Dünyada ilk 3 katlı tüneli inşallah İstanbul'a armağan edeceğiz.