MarkET zammı

Bakanlık devreye girdi, toptan et fiyatları indi. Vatandaş 'Et ucuzlayacak' diye beklerken, marketler aksine zam yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2015 Güncelleme 02 Eylül 2015, 01:56
MarkET zammı

İÇİNDEKİLER

Kırmızı etteki oyun devam ediyor. Fiyatların fahiş şekilde artmasının ardından Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yapılan müdahale ile toptan et fiyatları düşürüldü. Ancak bu indirim vatandaşa yansımadı, aksine marketlerde kırmızı et fiyatlarına zam yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Ağustos ayında dana eti fiyatı yüzde 1.78, kuzu eti fiyatı yüzde 1.08 gerilerken, markette dana eti yüzde 3.87, kuzu eti fiyatı yüzde 1.96 arttı. Üreticinin 23 liradan sattığı kuzu eti, markette 42 lira 36 kuruşa, 24 lira 90 kuruştan sattığı dana eti, markette 38 lira 83 kuruşa çıkıyor" dedi.

BİR LİRA BİLE DÜŞMEZ

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç
ise et fiyatlarının 20 gün içinde yüzde 10 düştüğünü ancak bunun raflara yansıtılmadığını savunarak, "Bölgesel olarak farklılık göstermekle 30-35 liradan aşağı kıyma, 45-50 liradan aşağı kuşbaşı yok" dedi. Et fiyatlarının besiciler tarafından yükseltildiği yönünde yanlış bir inanış olduğuna dikkati çeken Tunç, şunları kaydetti: "Spekülatör besiciymiş gibi yansıtılıyor. Bunun böyle olmadığını anlatamıyoruz. Besicide etin kilogramı 20 liraya düşsün, iddia ediyorum kasap ve marketlerde 1 lira düşmez."

BİRLİK OLMALIYIZ
Tunç, kırmızı et fiyatlarındaki dalgalanmaların ortadan kaldırılabilmesi ve vatandaşın ucuz et yiyebilmesi için aracıların kaldırılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Tüm zahmeti üretici çekiyor, işin sefasını aracılar sürüyor. Üreticiyle tüketici arasındaki aracı sayısı ne kadar az olursa insanlar o kadar ucuz et yiyebilir. Ürünün üreticiden tüketiciye direkt ulaşması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de özellikle küçük çaplı besicilerin bir araya gelmesi, birlikler çatısı altında birleşmesi gerekiyor."

MEYVE SEBZE DE KATLANDI
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, sadece ette değil diğer ürünlerde de fiyat farklılıklarının arttığına dikkat çekerek şunları kaydetti: "Ağustos ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla limonda yüzde 442,31 olarak gerçekleşti. Kuru incirde yüzde 387,41, maydanozda yüzde 378,33, domateste yüzde 253,29, salatalıkta yüzde 228 oldu. Üreticide 1 lira 23 kuruş olan limon 6 lira 64 kuruşa, 6 lira 75 kuruş olan kuru incir markette 32 lira 90 kuruşa, 20 kuruş olan maydanoz markette 96 kuruşa satılıyor."