4,5G ihalesi Türkiye'yi uçuracak

Türkiye'yi yeni teknolojiyle buluşturmak amacıyla yapılacak 4,5G ihalesi, asgari değerden sonuçlansa dahi yüzde 18'lik KDV dahil edildiğinde devletin kasasına 2,7 milyar avro girecek.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 25 Ağustos 2015, 11:49
4,5G ihalesi Türkiye’yi uçuracak

İÇİNDEKİLER

Türkiye'yi yeni teknolojiyle buluşturmak amacıyla yapılacak 4, 5G ihalesinin asgari değerden sonuçlanması halinde bile yüzde 18'lik KDV dahil edildiğinde devletin kasasına 2,7 milyar avro girecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) şartname satışından 250 bin lira gelir elde etti.

BTK tarafından yarın yapılacak ve 20 ayrı frekans paketini içeren 4,5G ihalesi için şartname bedeli 50 bin lira olarak belirlenmişti. Turkcell, Avea, Vodafone, Netgsm ve Huawei şartname satın alırken, BTK'nın kasasına şartnamelerden 250 bin lira girdi. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek.

İhalede, yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek.

FREKANSLAR 5 KATINA ÇIKACAK
Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.

3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.

İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.

1 SAATTEN UZUN SÜREN İŞLEM 6 SANİYEYE DÜŞÜYOR

4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gündeme getirirken, buna ilişkin standartların ve tesis edilecek şebekelerin 2020 sonrası için değerlendirileceği öngörülüyor.

AB ve Güney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin geliştirilmesi için anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak.

AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon avro yatırım yapması bekleniyor.