Memura-emekliye zam müjdesi

Başbakan Davutoğlu, maaşı bin 100 liranın altında olanlara seyyanen zam yaptıklarını belirterek, ekledi: Meclis açık olsaydı, geri kalan tüm emeklilere yayacaktık. Memur ve emeklileri için toplu sözleşmede iyileştirme yapacağız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2015 Güncelleme 20 Ağustos 2015, 02:17
Memura-emekliye zam müjdesi

İÇİNDEKİLER

Başbakan Ahmet Davutoğlu, memura, emekliye zam müjdesi verdi. Döviz kurlarındaki son gelişmeleri 'tepkisel' olarak yorumlayan Davutoğlu, "Yapısal ve kalıcı kriz tepkileri değil" dedi. Gazetelerin Ankara temsilcileri ile buluşan Davutoğlu, şunları söyledi:

İYİLEŞTİRME YAPACAĞIZ: Dar gelirlilerimizin enflasyondan ve büyümenin yavaşlanmasından etkilenmemesi için tedbir alıyoruz. Emeklilerimiz için bin 100 liranın altında aylık alanlara 100 lira seyyanen zam Temmuz'da uygulandı. Meclis açılabilmiş olsaydı, bunu geri kalan bütün emeklilere sirayet ettirecek şekilde yayacaktık. Yani ayda 100 lira, yılda bin 200 lira. Alt gelir grupları için 1.5 maaş. Buna rağmen memur ve memur emeklileri için bu toplu sözleşmede iyileştirme yapacağız.

KURDAKİ DALGA BOYU: Önemli olan dünyadaki genel dalgalanma ile sizin ülkenizdeki dalgalanma arasındaki ilişki. Genel trendden ciddi sapma varsa o zaman kaygı ihtimali ortaya çıkar. Ama aynı dalga boylarındaysa, bu sizin dünya ekonomisindeki trendi takip ederek ekonomi politikalarını gözden geçirmeniz için bir işarettir. Son döviz kuru yükselmeleri belirsizliklere rağmen, dünyadaki genel dalgalanmadan büyük bir ayrışma trendi göstermiyor. Bu olumlu bir şey.

KAYGIYA GEREK YOK: Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'yla ikinci görüşmeye karar verdiğimiz akşam yemeğinden sonra doların düşmesiyle, Sayın Devlet Bahçeli'yle işler bitince doların yükselmesine baktığınızda bunlar reflektif tepkiler. Yapısal ve kalıcı kriz tepkileri değil. Birinde olumlu yönde, diğerinde olumsuz yönde. Eğer çok kaygılı olsaydım Sayın Bahçeli'yle görüşmeyi Pazartesi akşamı yapmazdım, Cuma günü piyasaların kapanmasını falan gözetirdim. Bu tür olabilecek şoklara karşı ekonomimize ve piyasamıza güvendiğimiz için her an her görüşmeyi yapıyoruz.

DÜNYA SORUNLU: Dünya ekonomisinde kaygılandırıcı bir durum var mı? Var. Dolayısıyla bizim o trendleri takip ederek doğru kararlar almamız lazım.

TÜRKİYE'NİN GÜCÜ: Bütün olumsuz şartlara ve son 1.5 yıl içinde 3 seçim yapıp 4. seçime giden bir ülke olarak ekonomik performansımızın olumsuz olduğu kanaatine sahip değilim. Ne bütçe disiplinimizde sapma oldu. Ne bankacılık sistemimizde, para politikalarımızda bir sapma oldu.

Okan MÜDERRİSOĞLU