İŞte sağlık

Artık her işyerinde en az bir ilkyardımcı olacak. En az ilkokul mezunu bir çalışan, açılacak merkezlerde acil yaralanmalara müdahale eğitimi alacak. Sınavı geçen eleman, işyerindeki kazalarda devreye girecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2015 Güncelleme 30 Temmuz 2015, 00:00
İŞte sağlık

İÇİNDEKİLER

Sağlık Bakanlığı, her işyerine en az bir 'ilkyardımcı' zorunluluğu getirdi. En az ilkokul mezunu bir çalışan, açılacak merkezlerde kanama, kırık-çıkık, böcek ısırmaları ve temel yaşam desteği gibi konularda eğitim alacak. Sınava tabi tutulacak işyeri personeli, 100 puan üzerinden 85 alırsa 'ilkyardımcı kimliği' alacak. Kazalarda acil servis gelene kadar sorumluluk ilkyardımcının olacak.

KIRIK-ÇIKIK DERSİ
'İlkyardım Yönetmeliği', Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; en az 20 kişiye eğitim verilecek merkezler açılacak. Kamu ve özel sektör bu merkezleri açabilecek. İlkyardım eğitimi 16 saat, temel yaşam desteği eğitimi 2 saat, afetlerde ilkyardım eğitimi 4 saat olarak verilecek. Genel ilkyardım bilgilerinin yanı sıra temel yaşam desteği ve havayolu tıkanıklığında, bilinç bozukluklarında, kanamalarda, şok ve göğüs ağrısında, yaralanmalarda, boğulmalarda, kırık-çıkık ve burkulmalarda, böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarında, zehirlenmelerde, yanık, donma ve sıcak çarpmalarında, göz, kulak, buruna yabancı cisim kaçmasında nasıl müdahale edileceği konularında eğitim verilecek. İşyerlerinde görevli olacak ilkyardımcılar, taşınabilir kalp şok cihazı kullanabilecek. Otomatik Eksternal Defibrilatörün (OED) adı verilen cihaz, ani kalp durmalarında acil servis gelene kadar ilkyardımcı sorumluluğunda olacak.

KİMLİK VERİLECEK
Eğitim sonunda katılımcılar, Bakanlık tarafından teorik ve pratik sınavına tabi tutulacak. Sınavların her birinden, 100 tam puan üzerinden 85 puan alma şartı aranacak. Sınavı başarıyla tamamlayanlara ilkyardımcı kimliği verilecek. İlkyardımcı belgesinin geçerlilik süresi 3 yıl olacak. İlkyardımcı her 3 ayda bir güncelleme eğitimine katılacak. Bu elamanların ekstra bir ücret alıp almayacakları ise yönetmelikte yer almadı.

Safure CANTÜRK