İlk kez gerçekleşen büyük başarı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mehmet Şimşek Türkiye'nin 3 ayrı seçimden sonra yılın ilk çeyreğinde bütçe fazlası vermiş olmamızın tarihimizde ilk kez gerçekleşen büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 27 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 27 Temmuz 2015, 12:33
İlk kez gerçekleşen büyük başarı

İÇİNDEKİLER

Mehmet Şimşek'in açıklamlarından satır başları şöyle;

Arkadaşlar şu anda kalıcı reform yapabilecek bir hükümet kurma çabasındalar. Arzumuz güçlü bir hükümetin kurulması. Şu da bir gerçek karşımızda müzakere edebileceğini çok fazla bir ortak yok. Partilerden bir tanesi neredeyse ben bu oyunu oynamak istemiyorum tavrı içerisinde. Diğeri terörle organik bağlarının reddedilmiyor olması karşı duruşun sergilenmemesi onlarla müzakereyi imkansız hala getiriyor. Geriye ana muhalefet partisi kalıyor. Bu hafta müzakereler bir miktar daha yoğunlaşacak. Ana başlıklara geçilecek.

CHP'NİN EKONOMİK VAATLERİ
Ekonomi başlığı en son müzakere edilecek başlık. Konu başlıklarına bu hafta geçilecek. Ben müzakere heyetinde değilim .Konuya vakıf arkadaşlarımız görüşecek. Müzakereleri görmek lazım . Seçim öncesi çok şey söylenir, yapılamayacak şeyler de. Biz AK Parti olarak bundan imtina ettik. Yılın ilk yarısında genel seçime rağmen bütçe fazla vermiştir. Bu Türkiye tarihinde bir ilktir. Benim CHP'nin ekonomik vaatlerine karşı duruşum popülizme karşı duruşumdur.

Şimdi önemli olan bizim rasyonel bir zeminde buluşmamız. Yapılacak ilave harcamalar dış dengeyi olumsuz hale getirir, borç ile yapılacağından Türkiye için kötüdür.

"FED MUHTEMELEN EYLÜL'DE FAİZ ARTIRACAK"
Dolar geçtiğimiz hafta değer kazandı .Doların değer kazanması dezenflasyonist bir süreç. İran'la olan anlaşma petrol fiyatlarını aşağı çekti. Petrol fiyatlarında kalıcı bir düşüş yaşanabilir. Emtia fiyatları düşerken doların değer kazanması FED'in faiz artırmasını sağlayacaktır. Doların yükselmesi Türkiye ve gelişmekte olan tüm ülkleri olumsuz etkiler. En kötü senaryo, doların değer kazanması ve emtia fiyatlarının düşmesi. Brezilya bu yıl yüzde 1,5-2 oranında küçülecek. Rusya'da olumsuz etkilenecek.

Türkiye için emtia fiyatlarının düşmesi iyi bir şey. Çünkü önemli bir ithalatçısıyız. Ancak ticari ortaklarımızın gelirleri emtia fiyatlarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla negatif ve nötr durumla karşı karşıyayız. O nedenle güçlü bir hükümetin olması böyle bir konjonktürde çok önemlidir.

Yeni seçim farklı bir sonuç doğurur mu? Biz çalışıp çabalayacağız. Hükümet kurulamazsa da Türkiye kısa süreli şoklara dayanır.

PİYASADAKİ TANSİYON NASIL DÜŞER?
Öncelikler Meclis'teki partiler terörle aralarına mesafe koymalı. Silahların gölgesinde demokrasi olmaz. Türkiye'nin artık terör örgütlerinin anladığı dilden konuşması gerekiyor. Şu anda yapılan da o. Evet piyasa etkilenecek ama diğer türlü çok daha fazla etkilenecek. O zaman ne yatırım olur ne para gelir. Bizim mutlaka terör belasını minimize etmemiz lazım .

VERGİ DÜZENLEMELERİ
Bütün vergi sistemini aslında elden geçirdik. Gelir ve Kurumlar Vergisi'ni yeniden yazdık. Şimdi 1960'dan beri doğru düzgün el atılmamış alana el attık. Vergi Usul Kanunu... Çok kapsamlı bir çalışma ilk taslak hazır. Kayıtdışılıkla mücadele anlamında, sistemin basitleştirilmesi anlamında ben bu çalışmayı önemsiyorum. Önümüzde bir tek Maliye Bakanlığı olarak konuşuyorum Kamu İhale Kanunu kaldı. Bu konuda da çalışmalarımız ileri aşamada. Şu anda Türkiye'de bir hükümet var reform çalışmaları devam ediyor.