Bankalar masaya

Promosyon konusu Ağustos'ta toplu sözleşmede çözülecek. Öncesinde SGK'nın kamu ve özel bankalarla ayrı ayrı yeniden görüşmesi bekleniyor. İlk maaş için de protokol yapıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2015 Güncelleme 27 Temmuz 2015, 01:34
Bankalar masaya

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de emekli olmuş 11 milyon vatandaşın gözü yeniden promosyon ile ilgili gelişmelere çevrildi. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve bankalarla yapılan görüşme sonunda bir netice alınamayan promosyon hakkı Ağustos'taki toplu sözleşme görüşmelerinde yeniden gündeme gelecek. Burada memur sendikaları aynen kamu çalışanlarında olduğu gibi emeklilere de maaşları karşılığında bankalar tarafından para ödenmesini talep edecek.

120 MİLYARLIK PASTA
Konu bir süredir SGK'nın da gündeminde. SGK'nın bu talepler öncesinde kamu ve özel bankalarla ayrı ayrı yeniden bir görüşme yapması bekleniyor. Böylece promosyon verilmesi noktasında bankalara talepler iletilecek. Emeklilerin paralarını yatıran SGK'nın pazarlıktaki eli de çok güçlü. Her ay yaklaşık 11 milyar lira bankalara ödeyen SGK, bunun karşılığında promosyon verilmesini talep ediyor. Yıllık 120 milyar lirayı geçen emekli maaşları da tüm bankaların iştahını kabartıyor. Özel bankalar emekliler maaşlarını kendilerinden alsın diye büyük bir yarış içinde. Çeşitli kampanyalar ve hediyeler veren özel bankaların bu yarışının bir disipline alınması ve promosyon adıyla resmiyete dökülmesi gerekiyor.

HESAPLAMALAR YAPILDI
Bankalar, maaş ödemesini yaptıkları kamu personeli için kurum ve kuruluşlara belli oranlarda ödeme yapıyor. Tutar, kurumlarla bankalar arasındaki anlaşmalarla belirlense de; genel olarak anlaşılan dönem için (1-3 yıl) brüt maaşın yüzde 60'ı ödeniyor. Memurlara uygulanan sisteme göre, ortalama bin 500 lira maaşı olan bir emekliye ödenecek promosyon miktarı 900 lirayı bulacak. Bu para aylara bölünüp ödenebildiği gibi, toplu olarak da verilebiliyor. Çalışma Bakanlığı eğer bankalarla anlaşmaya varırsa, emekliler her dönem için ortalama 900 lira ek gelir sağlayacak.

BANKALAR KAR EDİYOR
Bankalar, promosyona nazlanırken; maaşını kendi şubelerine taşıyan emeklilere faizsiz kredi, altın, puan gibi hediyeler veriyor. SGK, emeklilerin maaşlarını ödeme gününden önce bankalara yolluyor. Bu sayede bankalar, toplu paraları maaş gününe kadar işletiyor. Bankamatiklerde tanımlanan ödeme limitleri (10 TL) nedeniyle de emekli maaşları bankalar için önemli bir kaynak oluyor. Bankalar emeklilerden faiz ve hizmet geliri de kazanıyor.

ÖZELLER DEVREDE
Emeklilerin maaşları ağırlıklı olarak kamu bankaları tarafından ödeniyor. Buna rağmen emekliler 20'den fazla bankadan istediğini seçerek maaşını alabiliyor. Özel bankaların yarış içinde olması da promosyon konusunda onların da devreye girmelerini sağlıyor. Öte yandan özel bankaların yeni emekli olanların ilk maaşını vermek için de SGK ile görüştükleri biliniyor. Bu konuda SGK'nın gelen teklifleri değerlendirdiği ve ilk maaşın da özel bankalara açılacağı konuşuluyor.