ET CEP YAKTI
Ramazan'la et tüketimi de arttı. Buna paralel fırsatçı da sahne aldı. Merkez Bankası, Haziran'da kırmızı et fiyatlarındaki yüksek artış eğiliminin devam ettiğinin altını çizdi. Değerlendirmede; yer fıstığı, badem içi gibi kuruyemiş fiyatlarındaki yüksek artışların da hız kesmeden sürdüğü vurgulandı. Et üreticileri de kırmızı ette son 1 yılda yüzde 30'a varan artış yaşandığını, bunun yüzde 10'unun Ramazan'da yapıldığnı vurguladı.
ÜRETİCİDE 22 RAFTA 42 LİRA
Et üreticileri artışın nedenini spekülatöre bağladı. 30 Haziran'daki rakamlara bakıldığında, ette üretici-market fiyat farkının yüzde 90'a dayandığı görüldü. Üreticiden 24 liraya çıkan dana eti markette 37.46 liradan satılıyor. Kuzu eti de besiciden 22.56 liraya çıkarken, rafta 42 lirayı aştı.
ZİNCİR KISALMALI
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: "Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üretici düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalıyor. Üreticiden tüketiciye olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçi lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolu örgütlenmeden geçiyor."