Emekliye yaz müjdeleri

Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları emekliler için pek çok müjdeyi içinde barındırıyor. İntibak, promosyon, seyyanen zam, aile yardımı ve SGDP'nin kalkması gibi birçok düzenleme bu yaz art arda masaya gelecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2015 Güncelleme 25 Haziran 2015, 01:03
Emekliye yaz müjdeleri

İÇİNDEKİLER

BU yaz emekliler için birçok müjdeler içeriyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında emekliler ile ilgili pek çok karara imza atılacak. Zamdan sosyal yardımlara, promosyondan intibaka yapılacak düzenlemeler emeklilerin gelirlerini önemli ölçüde artıracak. Yaklaşık 11 milyon emekli vatandaş bu aydan başlamak üzere üç ay içinde gerçekleşecek gelişmelere kilitlenmiş durumda. Özellikle Temmuz ayı ücretlerde önemli artışların sağlanacağı bir dönem olacak. Birçok emekli hem seyyanen zamma hem de enflasyon farkına kavuşacak. Çalışan Bağ-Kur'luların üç ayrı artış
almaları da bu ayda gerçekleşecek.

HAZİRAN: 355 LİRA İNTİBAK
8 milyon emeklinin beklediği intibak duruşmaları 29 Haziran ve 2 Temmuz'da gerçekleşecek. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar duruşmalardan çıkacak olumlu kararla yeni bir ücret artışına kavuşmuş olacak. 29 Haziran'daki İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği'nin Ankara 8'inci İş Mahkemesi'nde açtığı davada karar aşamasına gelinmiş durumda.

2 KOLDAN DAVA
Türkiye Emekliler Derneği
tarafından açılan Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'ndeki intibak davasında da kararın 2 Temmuz'da açıklanması bekleniyor. Bilirkişinin, son duruşmada mahkemeye intibak talebini haklı bulan rapor sunması emeklileri sevindirmişti. Mahkemelerden çıkacak intibak kararı, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan milyonlarca kişiye intibak zammı yolunu açacak. Uzmanlar, karar ile maaşların 50 ila 355 lira arasında artacağını öngörüyor.

TEMMUZ: ENFLASYON ZAMMI
Temmuz ayının başında Haziran enflasyonu açıklanacak ve böylece son 6 aylık enflasyon oranı ortaya çıkacak. Çıkan rakam işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına direkt yansıyacak. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 3 zamlarının yanı sıra, bu rakamın üzerinde çıkan enflasyonu da fark olarak alacak.

SEYYANEN 100 LİRA
Temmuz ayında ayrıca bin 100 liranın altında maaş alan emeklilere seyyanen zam da uygulanacak. Maaş bin lira veya altındaysa, seyyanen zam 100 lira olacak. Üstündeyse, maaş bin 100 liraya tamamlanacak şekilde uygulanacak. Ayrıca çalışan emeklilerin SGDP kesintisi yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülecek ve maaşlarında yüzde 5'lik ekstra bir artış söz konusu olacak. Böylece bin liranın altında maaşı olan çalışan bir Bağ-Kur'lu için üç ayrı zam gündeme gelebilecek.

AĞUSTOS: 2 YILLIK ÜCRET
Ağustos ayında toplu sözleşme masasına oturulacak. Masada memur ve memur emeklilerinin, hem 2016 ve 2017 yılı zamları hem de memur emeklilerinin gelirini artıracak talepler de karara bağlanacak. Memur-Sen, masaya memur emeklilerinin aile yardımından yararlanmaları taleplerini de taşıyacak.

PROMOSYON MASADA
10.9 milyon
emeklinin memurlar gibi banka promosyonu alması için de süreç işliyor. Emekliler için çift koldan promosyon çalışmaları sürüyor. Emekli-Sen'in emeklilere de promosyon verilmesi için Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde açtığı dava, önümüzdeki günlerde görülecek. Ayrıca Ağustos'taki toplu sözleşme masasında, Memur-Sen promosyon taleplerini de dile getirecek. Toplu sözleşmede ayrıca aile yardımı ve ek gösterge gibi ücret artırıcı konular görüşülecek.