Emekliye yeni zam

Başbakan Davutoğlu, emekliler için yeni zamların müjdesini verdi. Tüm emeklileri kapsayacak bir zam düzenlemesi yapacaklarını belirten Davutoğlu, 'Çalışan emeklinin prim kesintisini kaldıracağız' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2015 Güncelleme 03 Haziran 2015, 01:48
Emekliye yeni zam

İÇİNDEKİLER

Hükümet'ten başta emekliler olmak üzere pek çok kesime müjdeler geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, emekliler için yeni zam düzenlemeleri yapılacağını açıkladı. Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden maaşı bin 100 liranın altında olanların seyyanen zam alacağını belirten Davutoğlu, ayrıca bütün emeklileri kapsayacak şekilde bir zam düzenlemesi yapacaklarını söyledi. Davutoğlu, başta esnaf olmak üzere ticari faaliyette bulunan emeklilere de destek primi müjdesi verdi. Maaşlardan yapılan yüzde 15'lik destek primi kesintinin Temmuz'da yüzde 10'a ineceğini vurgulayan Davutoğlu, "İleride bunu da kaldıracağız" dedi. İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:

İKRAMİYE GİBİ
"Son yaptığımız şey emeklilerimize, seyyanen 100 lira zam. Ne demek bu biliyor musunuz, bin liranın altında bu şu demek, yılda bin 200 lira. Yani aslında Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaat gibi söylediği şeyi biz, yılda 1.5 maaş takriben veriyoruz. 'Vereceğiz' demiyorum. Kanun çıktı. Ne anlama gelir? Yılda 1.5 ikramiye demek zaten. Bin 100 liraya kadar biz bu düzenlemeyi yapmıştık. Bu da emeklilerimizin yüzde 60'ını kapsıyordu. Şimdi bunu bütün emeklileri kapsayacak şekilde, onlara da bir intibak imkanı sağlayacak şekilde enflasyon üzeri bir gelir verecek bir düzenleme yapacağız. Bunu Kılıçdaroğlu veya başkaları gündeme getirdiği için değil, zaten biz yaptığımız için açık yüreklilikle söylüyorum. Dolayısıyla kapsam
genişliyor."

KESİNTİ YOK KONUT VAR
1991 yılında öyle bir emeklilik politikası yapıldı ki hâlâ bedelini ödüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde 42 yaşında, 45 yaşında emeklilik yok. Türkiye'de 39 yaşına kadar düştü maalesef. İnsanların en verimli çalışma yaşı 55 yaşı. Seyyanen zam yaptık. Emeklilerin ticaret yapmaları durumunda, yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılıyordu. Biz bunu yüzde 10'a çektik. İleride bu da olmayacak. Tamamen kaldıracağız.

TOKİ emekliler ve dar gelirliler için 200 bin konut yapacak. 250 lira taksitle ev sahibi olunacak. Taksit borç bitene kadar ödenecek.

ASIL İŞİ YAPAN KADROYU ALIR
Asıl işler ile yardımcı işleri ayıracağız. Sağlık elemanı taşeron şirketinde çalışıyor gibi gösterilemez hastanede ise. Karayollarında ise yol işçisi orada gösterilemez. Hepsini kadroya alacağız. Geri kalan gerçekten yardımcı işçi olanlar ise hizmet alımı şeklinde çalışmaya devam edecek. Haklar korunacak.

ÖZELGÜVENLİKÇİ İŞSİZ KALMAZ
Özel güvenlik elemanları mağdur edilmeyecek. Çok kritik kamu alanlarında, adliyede, havaalanında vesaire eğer kamu tarafından bunun üstlenilmesi gerekiyorsa, bunların bir kısmını belki kadroya alabiliriz ya da burada görevli olanlara mağdur edilmeyecek alternatif modeller gerçekleştireceğiz. Tek bir özel güvenlik elemanı dahi işini kaybetmeyecek, mağdur edilmeyecek.

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİYE MEMURLUK
Üniversite mezunu işçiler, memur kadrosuna geçirilecek. Böyle haklı talepler var. Seçimden sonra ilk yapacağımız işlerden biri bu olacak.