İstikrar korkusu

Piyasaların AK Parti iktidarını fiyatlaması, lobileri rahatsız etti. Goldman Sachs, 'Dolar 3.15 TL olacak' yalanını attı. Sonra Reuters bir anketi bahane edip algı operasyonu başlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2015 Güncelleme 23 Mayıs 2015, 01:51
İstikrar korkusu

İÇİNDEKİLER

Seçimler yaklaştıkça ekonomi üzerindeki algı operasyonlarına yenileri ekleniyor. Bir süredir ekonomik verilere ve kura yapılan saldırı ile 'kriz algısı' oluşturmaya çalışan lobiler ve onlara destek veren paralel medya, bu konuda başarılı olamadı. Özellikle 'yabancı sermaye kaçıyor' algısı yaymak için yapılan haberler ters tepti.

45 MİLYAR DOLAR KATKI

Piyasa oyuncuları da gerçeği görerek AK Parti'nin 8 Haziran'da yeniden tek başına iktidara geleceğini ve HDP'nin de barajın altında kalacağını fiyatlamaya başladı. Tüm saldırılarla 2.70 TL'yi aşan dolar, bunun üzerine 2.55'e kadar geriledi. Bu iyimser hava, ekonomiye 45 milyar dolarlık katkı yaptı. Türk Lirası'nın pozitif ayrışması içeride ve dışarıda lobileri rahatsız etti. Önce ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs 'Dolar bir yıl sonra 3.15 TL olacak' yalanını ortaya attı. Ardından tahminleri tutarsız bir şirketin anketi ile piyasalar karıştırılmak istendi. Bu anketi bahane eden lobiler, yeniden dolarla oynamaya başladı. İngiliz haber ajansı Reuters ve yerli işbirlikçileri, hemen bu haberi de köpürtmeye çalıştı. Dolar yeniden 2.65 seviyelerine kadar çıktı. Ardından Deutsche Bank ve Citibank fırsatı kaçırmadan olumsuz raporlar yayımladı. Piyasalar bu oyuna gelmedi. Dolar tüm saldırılara rağmen 2.5970 TL'den kapandı.

AYNI ÇETE İŞ BAŞINDA!
REUTERS:
Tutarsız anketi, 'Koalisyon ihtimali artıyor' başlığıyla servis etti.

DEUTSCHE BANK:
Borsada yükselişi frenlemek için, 'Yükseliş sürdürülebilir değil' dedi.

CITI GROUP:
Borsanın lokomotif hisseleri bankalar için tavsiyesini indirdi.

GOLDMAN:
1 yıl sonrası için dolar tahminini 3.15 TL olarak açıkladı.