İşte Türkiye'yi uçuracak projenin ayrıntıları!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planı'nın, tarım, turizm, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında önemli potansiyele sahip olan bölgede ekonomik büyümeye, istihdam artışına, sosyal gelişmeye ve vatandaşların refahına vesile olacağını bildirdi.

Giriş Tarihi 25 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 25 Nisan 2015, 22:28
İşte Türkiye’yi uçuracak projenin ayrıntıları!

İÇİNDEKİLER

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan DAP Eylem Planı'nı, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde, Bakan Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker açıkladı.

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, yeni bölgesel kalkınma politikasının uygulama araçlarından birisini daha kamuoyuyla paylaşarak uygulamaya koyduklarını söyledi.

Bölgesel gelişmeye dair ulusal vizyonlarının, "Sosyo-ekonomik ve mekansal olarak bütünleşmiş, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgeleriyle daha dengeli ve topyekun kalkınmış bir Türkiye" olduğunun altını çizen Yılmaz, "Yeni bölgesel gelişme politikamız gelişmişlik farklarının azaltılması hedefini muhafaza ediyor. Bunun yanında her bir bölgemizin rekabet gücünü ayrı ayrı artırmayı da benimsiyor. 2023 hedeflerine yürürken kapsayıcı bir kalkınma anlayışıyla tüm bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmek temel politikalarımızdan birisidir" diye konuştu.

Yeni bölgesel gelişme anlayışlarının temelinde bölgeleri ve coğrafyayı bir yük olarak değil, zenginlik ve önemli birer değer olarak görmek olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Gelir düzeyi düşük bölgelerimizin şartlarını iyileştirerek, onların ulusal kalkınma sürecimize ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz. Bu amaçla bölgelerimizin sahip oldukları olanakları ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere bölgelerimize özgü, farklı nitelikte politikalar geliştiriyoruz. İnsan odaklı ve bütüncül programlarla yol haritamızı oluşturuyoruz. Hükümetimiz, bölgesel politikaların, merkezi ve yerel birimlerin koordinasyonuyla oluşturulması ve uygulanabilmesi için yeni kurumsal yapıların ve araçların devreye sokulması gerekliliğini görmüştür. Bölge kalkınma idarelerimiz ve kalkınma ajanslarımız bu alandaki yeni kurumsal yapılarımızdır."

Özellikle 2008 yılında hazırlanan GAP Eylem Planı vasıtasıyla o bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesinde gözle görülür iyileşmeler sağladıklarını vurgulayan Yılmaz, bu tecrübeden yararlanarak, 2011 yılında DAP, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdarelerini kurduklarını belirtti.

Bu idarelerin, kurumsal gelişmelerinin yanı sıra eylem planı hazırlıkları, yerel ve kırsal kalkınmaya destek, muhtelif inceleme araştırma ve işbirliği ağları oluşturmaya yönelik faaliyetler yürüttüklerini ifade eden Yılmaz, DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Iğdır, Malatya, Muş, Tunceli ve Van'ın kalkınmasının hızlandırılması amacıyla kurulduğunu anımsattı.

"DAP İDARESİ'NİN 2015 YILI BÜTÇESİ 87,3 MİLYON TL"
DAP'ın, 2012 yılında temel kurumsallaşmasını tamamladığını ve eylem planı hazırlıklarına başladıklarına değinen Yılmaz, "46 personel ile faaliyet göstermekte olan DAP İdaresi'nin 2015 yılı bütçesi 87,3 milyon TL'dir. Hazırlığı bölge kalkınma idaremizce koordine edilen eylem planı bir ilktir. Plan değil, eylem planıdır. Titiz ve kapsamlı bir çalışmanın ürünüdür. Bu eylem planı, ihtiyaç ve potansiyeller temelinde oluşturulan stratejiler çerçevesinde, projelerin ve faaliyetlerin bütünlük ve tutarlılıkla yürütülmesi için ortaya konulmuştur" şeklinde konuştu.

DAP Eylem Planı'nın, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınmasına ciddi, disiplinli, planlı programlı bir yaklaşımın eseri olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hepsinden önemlisi, laf değil eylem ortaya koymakta, vaat değil somut projeler içermekte, hesaba ve kitaba dayanmaktadır. Her bir eylem programı en ince detayına kadar çalışılarak bütçe ve kaynak ihtiyaçları belirlenmiş ve ayrılmıştır. Uygulamayı da gerek yerinde gerek merkezde sıkı biçimde takip etmek suretiyle GAP'ta örneğini yaparak gösterdiğimiz; etkili, verimli, netice alan yaklaşımımızı burada da tekrarlayacağız. Şüphesiz, DAP bölgemiz ile ilgili planlama çalışmalarının geçmişi vardır ve bu kapsamda çeşitli projeler de uygulanmıştır. Bununla birlikte, takviminin, bütçesinin, sorumlu kuruluşlarının tanımlandığı somut faaliyet ve projeleri içermesi itibarıyla DAP Eylem Planı bölgemiz için ayakları yere basan ilk eylem planıdır."

Yılmaz, eylem planının tarım, turizm, ulaştırma, lojistik ve ticaret alanlarında önemli potansiyele sahip olan DAP Bölgesi'nde ekonomik büyümeye, istihdam artışına ve sosyal gelişmeye; özetle vatandaşların refahına vesile olacağını belirtti.

İL VE İLÇELERDE DURUM TESPİTİ YAPILDI
Eylem planının tüm tarafların azami katılımıyla hazırlandığını belirten Yılmaz, "Yerinde, il ve ilçelerde durum tespitinde bulunuldu, görüş ve öneriler toplandı. Merkezde ve yerinde bakanlıkların, il müdürlüklerinin, sivil toplum kuruluşlarının, iş ve meslek örgütlerinin, üniversitelerin, mahalli idarelerin yazılı görüşleri alındı. Toplantılar, çalıştaylar gerçekleştirildi. Merkezde müsteşarlarımızdan oluşan Bölgesel Gelişme Komitesi'nde değerlendirildi. Başbakanımız ve bakanlarımızdan müteşekkil Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulunca onaylandı" dedi.

Eylem planının 5 gelişme ekseni altında toplam 126 eylemden oluştuğunu ifade eden Yılmaz, bunların 52 sorumlu kuruluş tarafından gerçekleştirileceğini, bu doğrultuda 99 kuruluşla da işbirliği yapılacağını söyledi.

Sorumlu kuruluşların eylem planının eksenleri bazında dağılımını da sıralayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Gıda ve Tarım Sektörlerinde Verimlilik ve Katma Değerin Artırılması: 25 eylem, 6 sorumlu-30 işbirliği yapılacak kuruluş. Sanayi ve Hizmetler Sektörlerinin Güçlendirilmesi: 21 eylem, 11 sorumlu - 47 işbirliği yapılacak kuruluş. Altyapı, Kentleşme ve Çevre Koruma: 27 eylem, 9 sorumlu-24 işbirliği yapılacak kuruluş. Beşeri-Sosyal Sermayenin ve Sosyal Altyapının Güçlendirilmesi: 38 eylem, 29 sorumlu-53 işbirliği yapılacak kuruluş. Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi: 15 eylem, 10 sorumlu-14 işbirliği yapılacak kuruluş. Eylem planımız ortak bir çaba, heyecan ve azmin ürünüdür."

"KENTLERİN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAĞIZ"
Yılmaz, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan DAP Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda, Doğu Anadolu Bölgesi'nin, sahip olduğu genç ve dinamik nüfusu, başta madencilik ve hayvancılık alanlarında olmak üzere yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle ciddi potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Toplam nüfusun yüzde 7,7'sinin bu bölgede yaşadığına dikkati çeken Yılmaz, 6 milyonu bulan bölge nüfusunun yaş ortalamasının 28 olduğunu ifade etti.

Yılmaz, bölgede 2002 yılında yalnızca toplamda 184 milyon lira olan yatırım teşvik belgeli yatırımların, 2013 yılında 5,4 milyar lira düzeyine ulaştığını kaydetti.

Son 12 yılda DAP bölgesinde yaşanan gelişmelere de değinen Yılmaz, hükümetleri döneminde Doğu Anadolu Bölgesi'ne yapılan kamu yatırımlarının payını önemli ölçüde artırdıklarını belirtti.

Baraj ve hidroelektrik santrali yatırımlarına ağırlık verdiklerini, bölgede toplam 47 baraj ve hidroelektrik santralini işletmeye aldıklarına işaret eden Yılmaz, "Bu santrallerle bölgenin elektrik üretim kurulu gücüne 1083 MW ilave ettik. Alpaslan 1 Barajı tamamlandı. Toplam kurulu gücü 160 MW, yıllık enerji üretimi 488 milyon kWh'dir" diye konuştu.

DAP kapsamında başlattıkları yatırımları tamamlamak, bugüne kadar gerçekleştirdikleri tüm icraatların kalıcılığını sağlamak ve kalkınma sürecini sürdürülebilir kılmak istediklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu amaçla yenilikçi, ekonomik ve toplumsal gelişmeyi hızlandırıcı, istihdam artırıcı projeler içeren DAP Eylem Planı'nı uygulamaya koyuyoruz. DAP Eylem Planı'nın temel amacı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan nüfusun ekonomik, sosyal ve çevresel boyutuyla yaşam kalitesinin artırılması ve bölgenin refah düzeyinin, ulusal ortalamaya yakınsamasının sağlanmasıdır. Bu amaçlara ulaşmak için başlıca 4 hedef koyduk. Gıda ve tarım sektörleri başta olmak üzere ticaret, turizm, hizmet ve sanayi sektörlerinin katma değer ve verimliliğini artıracağız. Gelir getirici faaliyetleri çeşitlendireceğiz. Beşeri sermayenin niteliğini iyileştireceğiz. İstihdam alanlarını, istihdam edilebilirliği ve kentlerin yaşam kalitesini artıracağız."

"EYLEM PLANIMIZ 5 ANA EKSENDEN OLUŞUYOR"
Eylem planlarının 5 ana eksenden oluştuğunu vurgulayan Yılmaz, bunları, "Gıda ve tarım sektörlerinde verimlilik ve katma değerin artırılması, sanayi ve hizmetler sektörlerinin güçlendirilmesi, altyapı, kentleşme ve çevresel koruma, beşeri-sosyal sermayenin ve sosyal altyapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi" şeklinde sıraladı.

Bakan YIlmaz, eylem planının hayata geçirilmesiyle bölgenin sosyal ve ekonomik göstergelerinde önemli ilerlemeler kaydedileceğini belirterek, "2013 yılında yüzde 7,7 olan işsizlik oranını 2018 yılında yüzde 5,7 seviyesine çekeceğiz. İstihdam oranını yüzde 45,5'ten yüzde 50'ler seviyesine çıkaracağız. İşgücüne katılım oranını ise yüzde 49,2'den yüzde 53'e yükselteceğiz. 2013 yılında 1,3 milyar dolar civarında olan bölge ihracatını ise 2018 yılında asgari 2,8 milyar dolar seviyesine yükselteceğiz" ifadesini kullandı.

DAP Eylem Planı döneminde Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yatırım programları vasıtasıyla 21 milyar lira kamu yatırımı yapacaklarını ifade eden Yılmaz, "Plan dönemi sonunda DAP bölgesinde yer alan illerimizin yaşam standardını ülke ortalamasına yakınlaştıracak, fiziki ve sosyal dezavantajlarını önemli ölçüde bertaraf etmiş olacağız" dedi.