Bank Asya ortaklarından çirkin baskı

Bank Asya’da bilgilerini gizleyen imtiyazlı ortaklar, şimdi de kamu çalışanlarını ve ailelerini hedef aldı. 94 ortağın her biri adına BDDK üyelerine gönderilen tazminat ve alacak davası açılacağına yönelik ihtarnamenin, üyelerin ev adreslerine de gönderildiği ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 25 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 25 Nisan 2015, 03:37
Bank Asya ortaklarından çirkin baskı

İÇİNDEKİLER

İmtiyazlı ortaklarının bilgilerini gizlediği için yönetimi Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'na (TMSF) geçen Bank Asya'nın ortaklarının, kamu çalışanları ve ailelerini hedef aldığı ortaya çıktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üyeleri ile ilgili daire başkanlarına 94 milyon liralık ihtarname çeken Bank Asya ortaklarının kamu çalışanlarını aileleri aracılığı ile sindirmeye çalıştığı belirtiliyor.

AİLELER HUZURSUZ EDİLİYOR
BDDK'ya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre 94 adet A grubu ortağın her biri adına tek tek asgari 1 milyon lira olmak üzere tazminat ve alacak davası açılacağına yönelik ihtarname gönderildi. Ancak ihtarnameler kamu görevlisinin işyerinin yanı sıra ev adreslerine de gönderildi. İhtarnamelerin ayrıca üyeler ve üst düzey bürokratların elektronik postalarına gönderildiği de ortaya çıktı. 94 milyon liralık ihtarname çekilirken, ortaklar yönetim geri verilmediği takdirde tazminat davası açacak. Eve ihtarname göndererek Kurul üyeleri ve çalışanları sindirme girişimi olarak değerlendiren üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "BDDK çalışanları kamu görevlisi. Kamu görevlisinin iş ile ilgili bir konuda kurumun dışında herhangi bir bağlantısı yoktur. Adresi kamu kurumu olduğu için de sabittir. Ev adreslerine ihtarname göndermelerine gerek var mı? Eşi çocukları ve akrabaları huzursuz edilmek isteniyor" dedi. Bu tür konularda normalde davaların kuruma açılması gerektiğine dikkat çeken BDDK'ya yakın bir kaynak, "Burada bürokratlar yasal çerçevede kurumları ile ilgili kararları veriyorlar. Muhatap burada kurum. İşe ailelerin karıştırılmaması gerekiyor" diye konuştu. Bank Asya ortakları avukatı Süleyman Taşbaş, BDDK üyeleri ile Uygulama Daire Başkanlığını hedef göstererek, "94 milyon liralık tazminat davası açacağız. Bu hukuksuzluktan kaynaklanan tüm zararları da şahıslar nezdinde tazminini talep edeceğiz" demişti.

KANUNA GÖRE KARAR ALIYORUZ
Belgelerin teslim sürecinin inceleme sürecinin devam ettiğine dikkat çeken BDDK kaynakları ise "Bankacılık Kanunu'nun çizdiği çerçevenin içerisinde hareket ediyoruz. Eğer BDDK'nın incelemesi ve diğer belge gelen kuruluşların incelemesi sonrasında olumlu yanıt gelirse gerekli işlemler yapılacak. İmtiyazlı ortaklardan inceleme süreçleri tamamlanan ve herhangi bir sorun görünmeyenlerin hisseleri TMSF'den alınıp iade edilecek" diyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca alınan kararla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından Bank Asya'ya atanan geçici yönetimin devredilmesi iddiasıyla Bank Asya ortaklarından rekor meblağlı ihtarname çekildi. BDDK Başkan Vekili Mutalip Ünal, Kurul üyeleri Haluk Tözüm, Olcay Turan, Muhiddin Gülal ve İrfan Çevik ile BDDK Uygulama Dairesi Başkanlığı'nın yanı sıra uzmanlara 94 milyon liralık ihtarname çekilmişti.

Kaynak: Stargazete