Küçük işletmeye müjde

Hükümet'in kalkınma paketinin ayrıntıları belli oluyor. Buna göre, kredilerde aslan payını küçük işletmeler alacak. 81 ilde organize sanayi bölgeleri kurulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2015 Güncelleme 17 Nisan 2015, 01:43
Küçük işletmeye müjde

İÇİNDEKİLER

İstihdam, büyüme ve kalkınmaya odaklanan Hükümet, binlerce isletmeye ucuz kredi kaynakları yaratma sözü verdi. Ana hedef ise üretim ve ihracatın büyük kısmını yapan küçük isletmeler olacak. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan verilere göre; her bir küçük isletme için kefalet limiti, imalat sektöründeki yatırım kredileri için 2.5 milyon liraya, risk grubundaki imalatçı için de 3 milyon liraya çıkarılıyor. Ayrıca 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı isletmeler için 10 yıla, digerleri için yüzde 75 olan kefalet oranı da yüzde 80'e yükseltiliyor. Kamu alımlarında küçük isletmelerin, ortayüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payı artırılıyor. Isletmelerin finansmana erisiminin artırılması amacıyla tasınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller de kaldırılıyor. Borsaya açılma faaliyetleri de tesvik edilecek. Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sagladıgı KOBI sayısı artırılacak.

Türkiye'deki yaklaşık 3.5 milyon KOBİ'nin finansmana daha kolay erişmesi amacıyla, KOBİ'ler tarafından gerçekleştirilecek toplu tahvil ihracı için protokol imzalandı. Borsa İstanbul önderliğinde, TSPB, Ziraat Portföy, Ziraat Bankası, Ak Portföy, Akbank, Finans Portföy ve Finansbank işbirliğiyle gerçekleştirilecek proje ile KOBİ'lerin sermaye piyasası araçlarından yararlanması hedefleniyor. 100 bin KOBİ projeden yararlanacak.

HAZAL ATEŞ