Kağıt devri bitiyor

Trafik cezasından vergi borcuna 423 konuda tüm tebliğler SMS ve e-mail ile yapılacak. Kağıtla tebliğ bitecek. Bürokrasi ve kırtasiye ortadan kalkacak. Vatandaşın işleri kolaylaşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2015 Güncelleme 29 Mart 2015, 02:07
Kağıt devri bitiyor

İÇİNDEKİLER

Vatandaşın 'yaka silktiği' konuların başında gelen, tebligatı aylar sonra yapılan trafik cezaları tarihe karışacak. Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı'nın hazırladığı, Bakanlar Kurulu'nda da ele alınan "Bürokrasi ve Kırtasiyeciliğin Azaltılması Planı"na göre trafik cezaları, vergi borçları, otoyollardan hatalı geçişler vatandaşlara SMS ve e-posta ile ücretsiz bildirilecek. 'Bürokrasi ve Kırtasiyeciliğin Azaltılması Planı', Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Başkanlığında geçen hafta Çankaya Köşkü'nde yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Plan çerçevesinde toplam 423 hizmette iyileştirmeler yapılacak. Bu iyileştirmeler; belge azaltılması, yetki devri, kimi yükümlülüklerin kaldırılması veya basitleştirilmesi, yeni e-hizmetler oluşturulması, kimi hizmetlerde vatandaşların SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirilmeleri ve elektronik ortamda kurumlar arası bilgi paylaşımının sağlanması şeklinde gerçekleştirilecek. 80'i yetki devri olmak üzere 201 adet hizmet fiziki ortamda, 23'ü e-Devlet Kapısında olmak üzere 222 hizmet elektronik ortamdaki iyileştirilecek. İyileştirmeler için bir dizi düzenleme yapılacak. Plan kapsamında yapılacak düzenlemelerden bazıları ise şunlar:

TRAFİK CEZASI CEPTE ?
Mezuniyet durum bilgileri (diplomalar), vukuatlı nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi e-Devlet kapısından barkodlu olarak verilecek. ? Askerlik çağına gelen vatandaşlara bakaya durum bilgisi, ilgilisine SMS ve e-posta yoluyla bildirilecek. ? Trafik cezaları, vergi borçları, dava durumu, HGS ve OGS hatalı geçişleri vatandaşlara SMS ve e-posta ile ücretsiz bildirilecek. ? Vatandaşlar e-Devlet Kapısından adlarına kayıtlı araçların sorgulamasını yapabilecek. ? YÖK ve SGK'nın yurtdışındaki çalışma ve eğitimlerin ispatı için vatandaşlardan Emniyet Genel Müdürlüğü'nün almalarını isteği yurda giriş çıkış belgeleri e-Devlet kapısından barkodlu olarak verilecek.

DEVLET BİR 'TIK' UZAKTA
Kimlik yerine geçen belgelerin kaybolması halinde kolluk birimlerinden tutanak alınması uygulamasına son verilecek. Vatandaş beyanı esas alınacak.

İsteyen vatandaşların Adli Sicil Kaydı iş başvurusunda bulundukları şirketlerin e-posta adresine gönderilebilecek.

Tapuda ibraz edilen 'emlak beyan değeri' belgesi vatandaşların belediyelere gitmesine gerek kalmadan belediyeler tarafından elektronik ortamda tapu müdürlüğüne gönderilecek.

Gelir/kira beyannamesi vatandaşlar adına Maliye Bakanlığınca oluşturulacak.

Sosyal yardım başvuruları elektronik ortamdan alınacak.

E-Yoklama uygulaması ile tüm askerlik işlemleri e-Devlet kapısından yapılabilecek.

Hac ve Umre başvurusu sonuçları SMS ve e-posta ile vatandaşlara ücretsiz olarak bilgilendirilecek.

Öğrenci yurtlarına kayıt işlemleri kalacağı yurda fiilen gitmeden elektronik ortamdan yapılabilecek.

Tarık IŞIK