'Kaynak'ın devrinde paralel köstebek

BDDK'nın Bank Asya operasyonu bazı bürokratlarca Pensilvanya'ya bildirildi. Ardından büyük ortak Kaynak Holding mal kaçırma işine girişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2015 Güncelleme 07 Mart 2015, 01:23
’Kaynak’ın devrinde paralel köstebek

İÇİNDEKİLER

Bank Asya'nın en büyük ortağı Kaynak Holding'in Hollanda'ya mal kaçırma operasyonunun perde arkasında önemli ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Kaynak Holding'in BDDK'dan onay almadan 16 Ocak'ta apar topar Hollanda'da kurulan INL Partners şirketine yaptığı devirde köstebeklerden gelen bilgiler etkili oldu. BDDK'nın Bank Asya'nın yönetimini TMSF'ye devrettiği 3 Şubat'tan 2 hafta önce, Pensilvanya'ya bankaya 'el konulacağı' bilgisi sızdırıldı. Bankanın ortaklarına, ellerindeki varlıkları kurtarmaları talimatı verildi. Bilgileri Pensilvanya'ya taşıyan köstebeklerin peşine düşüldü. Bank Asya'daki usulsüz işlemlere yönelik incelemeler sürerken, bürokrasideki bazı isimlerin düzenli olarak Pensilvanya ile bağlantı kurarak bilgi aktardığı belirlendi. Paralel yapının finans ayağına yönelik çalışmalar devam ederken, bürokraside köklü temizlik için düğmeye basıldı. Daha önce de BDDK'dan bazı murakıpların log kayıtlarında AK Parti'ye yakın işadamlarının hesaplarına girdikleri ortaya çıkmıştı. Murakıpların paralel kumpası geçen yıl BDDK'ya raporlandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu da BDDK'dan murakıpları görevden almasını istedi. Ancak rapora rağmen bu isimlerin hâlâ kurumda görev yaptığı belirtiliyor.

EL KONULACAĞI BİLGİSİNİ VERDİLER
ORTAKLIK yapısını açıklayamadığı için yönetimi Fon'a geçen Bank Asya operasyonu öncesinde ilginç bir trafik yaşandığı belirlendi. Edinilen bilgiye göre, daha önce 70'inci madde kapsamına alınan Bank Asya'nın ortaklık yapısı ve kullandırılan şaibeli kredilere ilişkin incelemelerin ayrıntıları Pensilvanya'ya raporlandı. Paralel yapının ağabeyleri mal varlıklarını hızlı bir şekilde dışarı kaçırmaları talimatı verdi. Bunun ilk adımını Kaynak Holding attı. Hollanda'da apar topar bir şirket kurularak yönetim tayin edildi. Bu girişimlerin tamamı BDDK'dan gizlendi.