Robot dünyası

Mobil Dünya Kongresi, geleceğin işaretlerini veriyor. Bebek bakımından ev işlerine kadar artık robotlar hayatımıza giriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2015 Güncelleme 04 Mart 2015, 00:53
Robot dünyası

İÇİNDEKİLER

İspanya'nın Barselona kentinde devam eden Mobil Dünya Kongresi (GSMA), teknoloji şirketlerinin şovlarına sahne oluyor. En yeni teknolojilerin sergilendiği etkinlikte tüm gözler robotlara çevrildi. Şimdiye kadar yapılmış en işlevsel robotlar kongrede gün yüzüne çıkartıldı. Robotlar not tutmaktan ev işlerine, bebek bakmaktan temizliğe kadar her konuda insanların yardımcısı olabiliyor.

DADILIK YAPIYOR

Evinizin 24 saat bakıcısı olan Smart Service firmasının 'Future Robot'u, notlarınızı tutuyor, hatırlatmalarınızı yapıyor. Siz yokken evde oluşabilecek aksiliklere karşı uyaran robot; güvenliğinizin tehlikeye girmesi durumunda polis çağırıp, istediğiniz numaralara bilgi veriyor. Yazılı ve sözlü iletişim kurabilen robot, evde çocuklarınıza da göz kulak oluyor. Ayrıca TV'yi kumanda edip, evinizin de istediğiniz sıcaklıkta kalmasını sağlıyor. GSMA 2015'te, Huawei de tanıttığı ürünleri ile dikkat çekti. Dünyanın ilk 4G robotunu tanıtan firma, gelecekteki hayatımıza ışık tutuyor. Ev temizliği yapan robot, interaktif iletişim kurabiliyor.

4G HEYECAN VERİYOR

Dünya Mobil Kongresi (GSMA) kapsamında Barselona'da bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan, 4G ihalesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aslan, ihale süreci ile ilgili detayları duymak için heyecanlandıklarını, karar vericilerin nasıl bir yol çizeceklerini merakla beklediklerini kaydetti. 4G'ye hazır olduklarını vurgulayan Aslan, bugünlerin geleceğini öngörerek 4-5 yıldır fibere büyük yatırım yaptıklarını dile getirdi. Aslan, 4G'yi bir tehdit olarak değil, fırsat olarak gördüklerini vurguladı. Süper Lig'e talip olup olmadıkları yönündeki bir soruyu ise Aslan, "Bütün içerik bizim için çok önemli. Futbol hakları da bizim için önemli bir içerik. Zamanı geldiğinde en hevesli, istekli oyunculardan biri biz olacağız" şeklinde yanıtladı. Aslan, Türk Telekom'un daha da rekabetçi olmasına imkan verecek her türlü satın alma fırsatını değerlendirmeye devam ettiklerini söyledi. Avea CEO'su Erkan Akdemir ise bireysel müşterilere odaklanırken, bir taraftan perakende kanallarını da gözden geçirdiklerini kaydetti. Bu konuda sahada büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirten Akdemir, bu dönüşümün bir kısmını bu yıl içerisinde tamamlayabileceklerini dile getirdi.

YERLİ ÜRETİM VENUS GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Vestel, Mobile World Congress'e 60 farklı ürünüyle katıldı. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, "Diğer tüm ürünlerimiz gibi akıllı telefonumuzla da dünyaya açılıyoruz. Ürettiğimiz her ürünün Vestel City'de son teknolojiyle üretilip dünyanın her yerinde alıcı bulmasını hedefliyoruz" dedi. Vestel standında en büyük ilgiyi, akıllı telefon Venus ve yeni modellerin prototipleri görüyor. Tablet, mobil cihazlarla etkileşimli, 4K teknolojisine sahip akıllı televizyonlar, dijital bilgilendirme ekranları, otel TV'ler, akıllı tahta ve akıllı ev sistemleri de Vestel'in öne çıkan diğer ürünleri arasında yer alıyor.

Özlem KAMER TERCANLI