ET, sebze ve meyvede ise birbiri ardına yapılan zamlar, tüketiciyi sarstı. Kırmızı et fiyatlarında
yüzde 20'lik artış yaşanırken; sebze-meyvede
yüzde 100'e varan zamlar görüldü. Mevsim sebze ve meyveleri bile ateş pahası oldu. Sebze ve meyvedeki artışa gerekçe olarak olumsuz hava koşulları gösterilirken, fırsat zamları yapıldığı da görüldü. Çarşı-pazarda
1 lira olan beyaz lahananın kilogram fiyatı
yüzde 60 artışla
1.60 liraya çıktı. Narın fiyatı
yüzde 100 artışla
3 liradan 6 liraya ulaşırken, armudun fiyatı
yüzde 85 artışla
6.5 liraya, ayvanın fiyatı
yüzde 28 artışla
9 liraya yükseldi. Muzun kilo fiyatı
6 liradan 7 liraya çıkarken, portakaldaki zam
yüzde 25 oldu. Şubat ayı başında kilosu
15 lira olan taze fasulyenin fiyatı
yüzde 73 artışla
26 lirayı gördü. Patlıcanın
6-8.5 lira aralığında olan kilo fiyatı
6.5-10 lira aralığına yükseldi.
LOBİ İŞ BAŞINDA
Et fiyatlarındaki artış ise tartışma yarattı.
Türkiye Ziraatçiler Derneği, üretimin yeterli olduğunu, ithalata ihtiyaç olmadığını belirterek, zammın nedenini girdi maliyetlerindeki yükselişe ve
yüksek aracı kârlarına bağlamıştı.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da, "Kesinlikle ve kesinlikle ülkemizde hayvan var.
15 liraya koyun eti satılamazken, televizyonlarda ithalat çığırtkanlığı yapanlar vatan hainidir" dedi.