Mutfakta yangın

Hem sebze-meyve hem de et fiyatları uçuşa geçti. Aracılar devreye girdi, gelen zamlar vatandaşın cebini vurdu. Mevsim sebze ve meyveleri bile ateş pahası...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2015 Güncelleme 03 Mart 2015, 01:41
Mutfakta yangın

İÇİNDEKİLER

ET, sebze ve meyvede ise birbiri ardına yapılan zamlar, tüketiciyi sarstı. Kırmızı et fiyatlarında yüzde 20'lik artış yaşanırken; sebze-meyvede yüzde 100'e varan zamlar görüldü. Mevsim sebze ve meyveleri bile ateş pahası oldu. Sebze ve meyvedeki artışa gerekçe olarak olumsuz hava koşulları gösterilirken, fırsat zamları yapıldığı da görüldü. Çarşı-pazarda 1 lira olan beyaz lahananın kilogram fiyatı yüzde 60 artışla 1.60 liraya çıktı. Narın fiyatı yüzde 100 artışla 3 liradan 6 liraya ulaşırken, armudun fiyatı yüzde 85 artışla 6.5 liraya, ayvanın fiyatı yüzde 28 artışla 9 liraya yükseldi. Muzun kilo fiyatı 6 liradan 7 liraya çıkarken, portakaldaki zam yüzde 25 oldu. Şubat ayı başında kilosu 15 lira olan taze fasulyenin fiyatı yüzde 73 artışla 26 lirayı gördü. Patlıcanın 6-8.5 lira aralığında olan kilo fiyatı 6.5-10 lira aralığına yükseldi.

LOBİ İŞ BAŞINDA
Et fiyatlarındaki artış ise tartışma yarattı. Türkiye Ziraatçiler Derneği, üretimin yeterli olduğunu, ithalata ihtiyaç olmadığını belirterek, zammın nedenini girdi maliyetlerindeki yükselişe ve yüksek aracı kârlarına bağlamıştı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç da, "Kesinlikle ve kesinlikle ülkemizde hayvan var. 15 liraya koyun eti satılamazken, televizyonlarda ithalat çığırtkanlığı yapanlar vatan hainidir" dedi.