Zeytinyağlı yiyemem aman

İspanya'daki kuraklık nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının yükseleceği söylentisi, Türkiye'deki fırsatçıları harekete geçirdi. Ürün stoklandı, fiyat uçtu. İhracatçı ithalat yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2015 Güncelleme 01 Mart 2015, 00:00
Zeytinyağlı yiyemem aman

İÇİNDEKİLER

Fırsatçılar zeytinyağına el attı. İspanya'daki kuraklık nedeniyle fiyatların yükseleceği söylentisiyle harekete geçen fırsatçılar, zeytinyağını stokladı. Bu da fiyatları artırdı.

'MÜDAHALE EDİN'
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ
, ürün henüz dalındayken fiyatların katlanmaya başladığını anlattı. Üreticinin mecbur kalmadıkça ürün satmamayı tercih ettiğini, yatırımcının da stoklamaya başladığını dile getiren Renklidağ, şu bilgileri verdi: "Bu şekilde yağın üretici fiyatı 12.5 lira ile rekor kırdı. Bu fiyatla ihracat yapmak mümkün değil. İhracat yapan da zararına yapıyor. Sektördeki 3 ihracatçı firma, pazarlarını kaybetmemek için gümrük vergisi ödeyerek İspanya ve Tunus'tan toplam 5-6 bin ton zeytinyağı ithalatı yapmak için bağlantı kurdu. Bu, Türk zeytinyağı tarihinde bir ilk." Renklidağ, "Türkiye, 24 bin tonluk ambalajlı zeytinyağı ihracat pazarı yakalamıştı" diyerek, "Şimdi bunu kaybetme noktasındayız. Hükümetin piyasaya acilen müdahale etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.