'LOBİ HAREKETE GEÇTİ'
TZD Başkanı İbrahim Yetkin, et fiyatlarındaki artışın üretim yetersizliğinden kaynaklanmadığını belirterek, "Bu artışın iki boyutu var. Birincisi, girdi maliyetlerinde, özellikle yem fiyatlarındaki artış. İkincisi ise bu artışın çok üzerinde oluşan aracı kârları" dedi. Yetkin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 2 aylık dönemde karkas et fiyatları 20.58 liradan 22.58 liraya çıkmış, yani yüzde 10 civarında artmıştır. Buna karşılık, marketteki et fiyatlarındaki artış yüzde 20 civarında olmuştur. Başka bir deyişle maliyetteki yüzde 10'luk artış, piyasaya yüzde 20 olarak yansımıştır. Durum böyleyken, 'ithalat lobisi' söz konusu artışın et üretimindeki yetersizlikten kaynaklandığını iddia etmekte ve ithalat kapılarının açılması yönünde uğraş vermektedir."
'ET ÜRETİMİ YETERLİ'
İbrahim Yetkin, 'et üretimi yetersiz' iddialarına TÜİK'in verilerini kaynak gösterdi. Yetkin'in açıkladığı TÜİK verilerine göre; Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 402 bin 335 tona ulaştı. Kırmızı et üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 98.7, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.3 artış kaydetti. Sığır eti üretimindeki artış ise bir önceki döneme göre yüzde 101.2, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 olarak gerçekleşti.