Faizsiz kredinin cep yakan teminatı

KOSGEB, faizsiz kredi verdiği girişimciyi, teminat mektubu için bankanın kucağına atıyor. Üstelik bunu yenileyemeyenin kredisi anında geri isteniyor. Zordaki KOBİ iflasa sürükleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2015 Güncelleme 26 Şubat 2015, 00:00
Faizsiz kredinin cep yakan teminatı

İÇİNDEKİLER

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), verdiği birçok hibe destek ile KOBİ'lerin yanında yer alıyor. KOBİ'ler, idarenin sunduğu 6 farklı program ile faizsiz geri ödemeli, hibe veya bir kısmı hibe bir kısmı ödemeli desteklerden, ihtiyaçlarına ve durumlarına en uygun olanı seçerek faydalanabiliyor. KOBİ Proje Destek Programı kapsamında işletmelere, 150 bin liraya kadar hibe destek veriliyor.

PAHALIYA PATLIYOR
Faizsiz geri ödemeli kredilerde ise faizi aratmayacak bir uygulama dikkat çekiyor. KOSGEB'in, kredi almak için girişimciden talep ettiği teminat mektupları, çıkardığı masrafla yatırımcının belini büküyor. KOSGEB verilecek krediye göre teminat mektubunun tutarını belirliyor. Girişimci bankaya bu tutarda bir teminat mektubu için kredi başvurusu yapıyor. Üstelik bu teminat mektuplarının, KOSGEB kredisi geri ödemesi boyunca her yıl da yenilenmesi gerekiyor. Bankanın teminat mektubunu yenilememesi durumda da, KOSGEB girişimcinin aldığı krediyi anında geri ödemesini talep ediyor. Bu durum, firmaları iflasa kadar sürükleyebiliyor. Kaş yaparken adeta göz çıkaran uygulama, girişimciyi zora sokuyor. KOSGEB'in girişimciyi adeta bankanın kucağına ittiği teminat mektupları, girişimcilerin tepkisini çekiyor.