Herkese tazminat

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları, gözleri Kıdem Tazminatı Fonu'na çevirdi. İşçi 1 gün bile çalışsa tazminat alabilecek. Şu an çalışanlar için 3 alternatif sunulacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2015 Güncelleme 30 Ocak 2015, 01:37
Herkese tazminat

İÇİNDEKİLER

HÜKÜMET, kıdem tazminatında mağduriyetlerin engellenmesi, her çalışanın tazminat alabilmesi için düğmeye bastı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacağız" şeklindeki açıklamasıyla birlikte, Kıdem Tazminatı Fonu gündeme oturdu.

NASIL OLACAK?
İşçi ve işveren kesimleriyle mutabakat sağlanması halinde, bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi getirilecek. Üzerinde durulan sisteme göre; mevcut çalışanların hak kaybı olmayacak. Halen tazminata hak kazanabilmek için işyerinde 1 yılı doldurmuş olmak gerekiyor. Yeni sistemde 1 gün bile çalışanın kıdem tazminatı hakkı olacak. Sadece işten çıkartılanlar değil, istifa edenlerin de kıdem tazminatı olacak. Patron iflas etse de işçi kıdem tazminatını alacak. Bazı yenilikler şöyle:
Her çalışan için bir bireysel hesap açılacak. Bu hesaba her ay işveren tarafından kıdem tazminatı ödeneği yatırılacak.
İşten ayrılma veya iş değiştirme durumunda aynı hesap üzerinden çalışanın kıdem tazminatı hakkı devam edecek.
Bu paranın hangi fonlarda değerlendirileceğine çalışan kendisi karar verecek. Ama işçi tercihte bulunmazsa, paranın yüzde 40'ı kamu borçlanma araçları veya kira sertifikalarında değerlendirilecek.
Çalışan istediği zaman kendi hesabına aktarılan kaynağı ve nemalanma durumunu görebilecek.
Mevcut çalışanlar isterlerse şu anki sistemde kalacak. Çalışan ile işverenin uzlaşması durumunda ise yeni sisteme geçebilecek. O zaman ya tazminat alacak ya da hakkını fona aktaracak.