İhracatçıya ucuz kaynak desteği

Finansal Kurumlar Birliği, TİM ve Eximbank işbirliği yaptı; ihracatçı şirketler yurt içinden en uygun maliyetli kaynağa ulaşabilme imkanına kavuştu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2015 Güncelleme 29 Ocak 2015, 00:00
İhracatçıya ucuz kaynak desteği

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'nın kısa süre önce aldığı kararla, ihracatçılara, faktoring şirketleri aracılığıyla da ihracat reeskont kredilerine ulaşım imkânı sağlandı. Finansal Kurumlar Birliği (FKB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Eximbank'ın ortaklaşa yürüttüğü işbirliği sonucunda Merkez Bankası tarafından alınan karar sayesinde şirketler yurt içinden uygun maliyetli kaynak sağlayabilme imkanına kavuştu. Söz konusu kararla ihracatçıların faktoring şirketleri aracılığı ile ihracat reeskont kredilerine ulaşımının yolunun açıldığını belirten Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, "Sektörde halihazırda alacak garantisi, tahsilat, finansman hizmetlerinde fon kaynağı, ağırlıklı yurt dışı banka ve finans kurumlarından sağlanırken, bu düzenleme ile faktoring şirketleri yurt içinden de uygun maliyetli kaynak sağlayabilecek" dedi. Özger, Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredilerine ulaşım sayesinde faktoring şirketlerinin kendi açılarından kaynak yaratmayacağını sadece sistemi yöneteceğini vurgulayarak, bu sayede kısa sürede ihracat faktoringi hacminde artış görülme potansiyeli bulunduğunu da belirtti. 2014 yılında ihracat faktoringinde yaklaşık 17 milyar TL'lik ihracata aracılık yapıldığını aktaran Özger, şöyle konuştu: "Merkez Bankası'nın kararında faktoring firmalarına temlik edilen ihracat alacaklarına istinaden düzenlenen ve faktoring firmalarınca Türk Eximbank'a ciro edilen bonoların reeskonta kabulü suretiyle firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirildi. İhracatı teşvik etmek için güzel bir kaynak oluştu. Şirketlere Merkez Bankası kaynağından sevk öncesi çok uygun fiyatlı kredi verilecek. İhracatçının bu avantajı kullanması gerekir. Kredi Eximbank aracılığıyla kullanılacak. Eximbank, Türkiye'de sistemin içinde olan her şirkete bir limit açıp bu kredileri kullandıracak." İhracatçının farklı pazarlara uygun maliyetle ulaşması için yeni bir kaynağa kavuştuğunu kaydeden Özger, "Bu avantaj daha önce sağlanmıyordu. 3 sektörün birlik olmasıyla fark edildik. Eğer ihracat yapan ve faktoring aracılığıyla bunu finanse eden birisi bunu düne kadar 5 birim ile yapıyorsa, bu kaynakla iki birimle yapacak. Dolayısıyla etkiyi doğrudan ihracat rakamlarında görebiliriz"

MERKEZİ FATURA SİSTEMİ KULLANIMA AÇILDI
Faktoring sektöründe bir diğer yenilik olan Fatura Kayıt Merkezi ise bu yılın Şubat ayında devreye girecek. Faktoringe verilen faturalarda çifte işlemin önüne geçilmesi için kurulan merkezin altyapısı Kredi Kayıt Bürosu tarafından hazırlandı. Sektördeki tüm şirketlerin sisteme entegre olduğunu anlatan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Özger, "Sistemin yönetmeliği hazırlandı, BDDK da onay verdi. Şubat ayı başında uygulamaya geçeceğiz. Mükerrer faturanın önüne geçilecek" diye konuştu.

Finansal Sözlük

Garantili (Gayrikabil-i Rücu) Faktoring:
Faktoring sözleşmesi hükümleri çerçevesinde devir edilen alacakların, borçlusu tarafından finansal nedenlerle ödeyememe riskinin faktoring şirketi tarafından üstlenilmesi halidir. Garantili Faktoring, özellikle ihracatçıların yeni pazarlara risksiz girmesini, sağlıklı ve süründürülebilir büyüme sağlamasının yanında verilecek finansman hizmeti ile vadeli alacağını nakde çevirerek alım gücünü artırmasına olanak sağlar.

Sat geri kirala:
Orta ve uzun vadeli işletme sermayesi temini için, sahip olunan bir taşınmazın finansal kiralama şirketine satılıp, geri kiralanması işlemidir. Kira süresi boyunca taşınmazın mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalır, sözleşme süresi sonunda taşınmaz sembolik bir bedelle kiracıya satılır.

Stok Finansmanı:
Özellikle araç bayilerinin tedarikçi firmadan almış oldukları araçlar için veya stoklarındaki araçları teminat göstermek suretiyle kullandıkları kredilerdir.