Devlet Baba

Yüzde 25 bireysel emeklilik ve yüzde 15 çeyiz teşviğinden sonra konut alacaklara verilecek yüzde 15'lik katkı büyük sevince yol açtı. Emlak sektörü hareketlenirken, özellikle dar gelirlilerin ev sahibi olmasının önünün açıldığı belirtildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2015 Güncelleme 29 Ocak 2015, 01:43
Devlet Baba

İÇİNDEKİLER

Konut almak isteyenlere para biriktirmeleri halinde devletin yüzde 15 katkı sağlayacağı sistem, büyük sevince yol açtı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı teşvik paketine göre; vatandaş konut almak için bankada para biriktirirse toplanan paranın yüzde 15'i kadarını devlet tamamlayacak. Böylece bankada 50 bin lira biriktiren bir vatandaşa devlet 7 bin 500 lira hediye edecek. Bu parayı vatandaş sadece konut alımı için peşinat olarak kullanacak.

SEKTÖRE CAN SUYU
Sistemin açıklanması hem vatandaşları hem de emlak sektörünü sevindirdi. Emlak sektörü temsilcileri; sistemin piyasayı hareketlendireceğini, aynı zamanda özellikle dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarını kolaylaştıracağını söyledi. İnşaatçılar, sistemin, aynı zamanda tasarrufu teşvik edeceği için de milli ekonomiye katkısı olacağını belirtti.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK
Söz konusu teşvik, onlarca başka sektörü etkileyen inşaatın canlanmasını, böylece ekonomide önemli bir hareket yaşanmasını sağlayacak. Sisteme hiç ev sahibi olmayan vatandaşlar katılabilecek. Bankada açılacak hesap, mutlaka ev almak için kullanılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu, getirilecek sistemi şöyle anlattı: "Hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. Yani 100 bin lira biriktirilmişse, 15 bin lira da devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak. Ama birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4'üncü yılda, 3'üncü yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3'üncü yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise 4 yıl için yüzde 12, diyelim 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde, erken çekmek istediğinde 3 yıl için yüzde 10, 4 yıl için yüzde 12 gibi. Böyle bir düzenleme getireceğiz. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak ama erken çekimlerde de yüzde 15'ten daha aşağı inen bir kademelendirme uygulanacak. Bu, devletin konut talebini artırmak için inşaat sektörüne, konut alımlarında peşinat yükümlülüğünü hafifletmek suretiyle de yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesime yaptığı bir destek olacak."