Fatura çarptı

Doğalgaz şirketleri, faturasını yatırmayarak ihbara düşenler için yaptığı posta harcamasını tüm müşterilerine yansıtıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2015 Güncelleme 23 Ocak 2015, 01:39
Fatura çarptı

İÇİNDEKİLER

Tüketicilerin fatura derdi bitmek bilmiyor. Her maliyet tüketiciye fatura ediliyor. Elektrikte kayıpkaçağın bedelini ödeyen tüketiciler, doğalgazda da faturalarını yatırmayanların maliyetini üstleniyor. Doğalgaz şirketleri, faturasını ödemeyerek ihbara düşenler için yaptığı posta harcamasını tüm tüketicilerden tahsil ediyor. Faturasını düzenli ödeyenlere yansıtılan bu bedel, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan'ın açıklamalarıyla gündeme taşındı.

ORAN YÜZDE 70.4
Arslan,
doğalgazda ödenmeyen faturalar nedeniyle sıkıntı yaşandığını belirterek, "Doğalgaz faturalarını ödemeyerek ihbara düşenler, dağıtım şirketi için büyük yük oluşturuyor. İhbarı, PTT yoluyla yaptığınızda normal 8 lira, acele ile yaptığınızda 22 lira. Bu bedel diğer tüketicilere yansıtılmamalı" dedi. Türkiye'de 10 milyon dolayında doğalgaz abonesi olduğunu dile getiren Arslan, faturalarını düzenli ödeyenlerin oranının yüzde 70.4 olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Abonelerin yüzde 6.2'si, yani yaklaşık 600 bin kişi ise borcunu ihbar sonrası ödüyor. Ayda 4-5 milyon liralık bir bedel oluşuyor."

ELEKTRİKTE OYUN
Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, konut ve işyerleri için abonelere gönderilen elektrik faturalarının, ilgili mevzuata aykırı şekilde 1 aydan daha az süreyi kapsadığını savunarak, bu durumun tüketici mağduriyetine yol açtığını söyledi. İmrek, elektrik faturalarına ilişkin ilgili yönetmelikte "1 aydan az olmayan tüketim faturalanamaz" denildiğini hatırlattı.