Durmak yok yola revan

Okullar kapandı, sınavlar bitti, yerli turizm hareketi başladı. Vatandaş büyükşehirleri boşaltıp yola düştü. Uçak, otobüs ve trenlerde yer kalmadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2013 Güncelleme 24 Haziran 2013, 00:24
Durmak yok yola revan

İÇİNDEKİLER

Gezi olaylarının etkisiyle durgunluk yaşayan ekonomi yeniden canlanıyor. Gezi Parkı eylemlerinin etkisiyle, bir süre para harcamaktan korkan vatandaş, ertelediği ihtiyaçlarını giderirken, bir yandan da büyükşehirleri terk ediyor. Okulların kapanması, SBS ve LYS sınavlarının bitmesi ile vatandaşlarda tatil planlarını devreye soktu. Tatili sınavlar sonrası ve Ramazan ayı öncesine bırakan milyonlarca vatandaş, başta sahil bölgeleri olmak üzere büyükşehirlerden Anadolu'ya doğru hareketlendi. Binlerce vatandaş da tatil için yurt dışını tercih etti. Pazar gününden itibaren uçak, tren ve otobüslerde yer bulunamazken, havalimanlarında uçuş rekorları kırılıyor. Önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda tarihi bir rekor kırıldı. Gün içinde bin 194 uçak iniş ve kalkış yaptı. Aynı gün havalimanını 135 bin 374 yolcu kullandı. Bu arada kendi araçlarıyla yola çıkan vatandaşlar da trafiğin yoğunlaşmasına yol açtı. İstanbul ile İzmit arasındaki otoyol ile Bursa ve İzmir bölgelerinde trafik yaşandı.

ERKEN REZERVASYON ETKİSİ
Tatil planlarını sınava göre ayarlayan milyonlarca vatandaşın, Mart ayında başlayan erken rezervasyondan yararlandığı belirtiliyor. Böylece otel fiyatlarını yüzde 40'a varan indirimlerle kullanan tatilciler sahil bölgelerini doldurdu. Turizmciler, "Gezi olaylarının belki ilk günler psikolojik etkisi olmuştur. Ama vatandaş zaten planını yapmıştı. Kimse olayları umursamadı. sınavlar biter bitmez yola çıktı" dediler.

RAMAZAN İNDİRİMİ
'Ramazan'da tatil olmaz' ön yargısını kırmak isteyen turizmcilerin bu aya özel olarak düzenlediği tatil programları ve kampanyalar başarıya ulaştı. 9 Temmuz'da başlayacak Ramazan ayı için Ege ve Akdeniz'deki turistik tesisler fiyatlarını yüzde 25 ile yüzde 40 arasında indirdi. Ramazan öncesinde indirimlerin yüzde 50'lere varması bekleniyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, oruç tutanlar için de tatil imkanı olduğunu belirtti.