Alkol siniri

Alkol satışı ile ilgili 'sınır' getiren yasa Meclis'ten geçti. Görüşmelerde 'sinir' harbi yaşandı. Gece içki satışı yapmak ve alkol reklamları yasaklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mayıs 2013 Güncelleme 25 Mayıs 2013, 02:21
Alkol siniri

İÇİNDEKİLER

Meclis, önceki gün sabah saatlerine kadar çalışarak alkolle ilgili düzenlemelere imza attı. Turizm bölgeleri de dahil 22.00 ila 06.00 saatleri arasında perakende alkol satışı yasaklandı. Yasanın getirdiği bir başka önemli düzenleme de, teklifte 1.00 olan alkollü araç kullanmadaki promil sınırının 0.50'ye çekilmesi oldu. Sigara da olduğu gibi artık dizi, film ve müzik kliplerinde de içki kadehleri buzlanacak. Getirilen yeni kurallardan bazıları şöyle:

İÇKİ REKLAMI YASAK:
Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketiciye yönelik tanıtımı yapılamayacak.

EKRAN BUZLANACAK:
Dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek.

18 YAŞ SINIRI:
Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak.

GECE SATIŞ YOK:
Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek.

OTOYOLA SINIR:
Yol kenarındaki tesislerde alkollü içki satışı ve tüketimi olmayacak.

TRAFİKTE AĞIR CEZA GELİYOR
Alkol düzenlemesi trafikteki kuralları da değiştirdi. O.50 promilin üzerinde alkollü araç kullanan sürücülere 700 lira para cezası verilecek ve ehliyeti 6 aylığına geri alınacak. 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü ayrıca 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında içilmesi yasak olacak.

TÜKETİME YASAKLAMA OLMAYACAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alkol tüketimine ilişkin bir sınırlandırmanın olmadığını belirterek, "Bizim alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz" dedi. Yasanın Meclis'ten geçmesiyle ilgili sorular üzerine Şimşek, "Bu son yapılan düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilerde tabii ki bir erozyon söz konusu olabilir ama bizim şu anda o yönde çalışmamız söz konusu değildir. Batının gelişmiş birçok ülkesinde olan düzenlemeleri aldık. Alkolün tanıtımı ve reklamı sınırlanmıştır" şeklinde konuştu.