Tablolarla yarışıyor

Ünlü ressamların imzalarını taşıyan tablolara yeni rakip çıktı Has Halı'nın ipek ve altından ürettiği duvar halısı, 2 milyon dolarlık fiyatıyla pek çok sanat eserini geride bırakıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2013 Güncelleme 13 Mayıs 2013, 00:00
Tablolarla yarışıyor

İÇİNDEKİLER

Sanat eseri denilince akıllara ilk olarak duvarları süsleyen tablolar gelir. Ancak Has Halı'nın has ipek ve altından ürettiği, sadece tasarımı 14 ay, dokuması ise 4.5 yıl süren Kainat Halısı, birçok tablo ile yarışıyor. Ebatıyla dünyanın en ince el dokuma duvar halısı olan Kainat Halısı, 2 milyon dolarlık fiyatıyla dudak uçuklatıyor. 8.48 metrekarelik halı, bu fiyatıyla, ünlü Türk ressamlarının imzalarını taşıyan pek çok tabloyu geride bırakıyor. Bunlar arasında Osman Hamdi'nin 'Vazo Yerleştiren Kız' ve 'Han İçi', Burhan Doğançay'ın 'Mavi Senfoni', Şeker Ahmet Paşa'nın 'Narlar ve Ayvalar' tabloları yer alıyor.

'EN DEĞERLİ ANTİKA'
Kainat Halısı'nda 354 farklı hayvan figürü, bitkiler, hat ile yazılmış Osmanlıca şiirler, horoskop, ay ve güneş bulunuyor. 1896'dan beri halıcılıkla uğraşan Kayserili Hasoğlu Ailesi'nin 5'inci kuşak temsilcisi Ahmet Hasoğlu, bu eserin dünyada Türk halıcılığının nereye geldiğini göstermek açısından önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu başyapıt, şu anda dünyanın

4.5 YILDA DOKUNDU
Cinsi, Hereke. Boyutları 2.65x3.20 metre. 8.48 metrekare. Düğüm sayısı 17 milyon 800 bin. Has ipek ve 23 ayar altından üretildi. 950 gr altın kullanıldı. Tasarımı 14 ay sürdü. Erzurum'da 54 ayda dokundu. (4.5 yıl) Ebatında dünyanın en ince el dokuma halısı.

'ERZURUM DÜNYANIN HALI MERKEZİ OLACAK'
Ahmet Hasoğlu, 2014 Ocak'ta Erzurum'da 7 bin metrekare kapalı alanı olan bir üretim yeri açacaklarını belirterek, "İnşaatımız bitti. Gelecek yıl yine Erzurum'da 20 bin metrekare kapalı alanı olan ikinci bir imalat binası kuracağız. Erzurum'u dünyanın halı merkezi yapmayı planlıyoruz" dedi. Has Halı'nın 100 atölyesi, 5 binin üzerinde de çalışanı var. Firmanın, İstanbul'da 2 mağazası, Amerika, Avrupa ve Körfez ülkelerinde ise temsilcilikleri bulunuyor.


ÖZLEM KAMER TERCANLI