Bozuk para!

Sonunda bu da oldu! Her adımda para isteyen bankalar 'bozuk paranı saydım' diye ücret talep etti. Şaşkın vatandaş ise mahkemeye gidecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mart 2013 Güncelleme 15 Mart 2013, 02:21
Bozuk para!

İÇİNDEKİLER

Her işlemden, hatta olmayan işlemden bile para alan bankalar, uygulamalarıyla tüketicileri şaşkına çeviriyor. Bankalar işi, bozuk para getiren müşteriden 'para tümleme ve bozma komisyonu' diye ücret almaya kadar vardırdı. Adana'da bir banka şubesi, senet ödemesi yapan esnaftan, bozuk paralarını sayma bedeli olarak 10 lira aldı.

'DUYAN İNANAMIYOR'
Tüketiciler Birliği, müşterinin dekontla birlikte hakem heyetine başvurmasını isterken; banka, 250 adetten fazla bozuk para için 'para bozma ve tümleme bedeli' aldığını söyledi. Olay, Adana'daki Halkbank Şubesi'nde yaşandı. Zeytin ticareti ile uğraşan Fuat Turgut, 5 bin lira tutarındaki senedin ödemesi için bankaya gittiğini belirterek, "Ödemeyi 4 bin 700 lira kağıt, 300 liralık madeni para (1 liralık ve 50 kuruşluk) olarak yaptım. 300 liralık madeni parayı saymak için benden 10 lira ücret aldılar" dedi. Şaşkına dönen 20 yıllık esnaf Fuat Turgut, "İlk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum. Olayı anlattığım arkadaşlarım kahkahayı basıyor. İnanılmaz bir durum" dedi. Turgut, kendisinin senet ödemek için 45 dakika beklediğine de dikkat çekti. 7 yıldır hakem heyetinde görev yaptığını anlatan Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Çölay, bu tür bir şikayetle ilk kez karşılaştığını anlattı. Banka yetkilileri, bozma ve tümleme bedeli alınmasının 1 yıldır uygulandığını, 250 adetin altı için para alınmadığını belirtti.

MESAİ HARCAMIŞ
Fuat
Turgut, şubedeki görevliyle aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı:
Fuat Turgut: Bu parayı ne için alıyorsunuz?
Bankacı: Bozuk parayı saymak için mesai harcıyoruz. Bunun ücreti.
Fuat Turgut: Ben de 45 dakikadır senedi ödemek için bekliyorum, benim de mesaim gidiyor.
Bankacı: Olsun siz işlem yaptırmaya gelmişsiniz, bu yüzden biz sizden bu parayı alıyoruz
Fuat Turgut: Peki koskoca bankanın bozuk para sayma makinesi yok mu?
Bankacı: Yok.

* Bankalar vatandaştan ücret ve komisyon adı altında 30'dan fazla kalemde para talep ediyor. Bu paraların çoğu mahkeme kararları ile iade ediliyor.