Ev'de vergi pazarlığı

Pahalı konutta KDV oranı yüzde 18'e çıkınca, vatandaş semt semt fiyat araştırmaya başladı. Yeni projeden ev alacaklar KDV pazarlığı yapıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2013 Güncelleme 05 Ocak 2013, 00:00
Ev’de vergi pazarlığı

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanlığı'nın yılın ilk günü açıkladığı konutta KDV düzenlemesinin yankıları sürüyor. Bakanlık, yapı ruhsatı 1 Ocak 2013'ten itibaren alınan konutlar için KDV düzenlemesini değiştirerek 'metrekare' esasının yanında 'arsa birim metrekare vergi değeri' fiyatına göre KDV alınması esasını getirdi. Buna göre; birçok semtte ev fiyatları bir anda yüzde 18 artmış oldu. Yeni projelerde uygulanacak sistem, vatandaşın da tercihlerini değiştiriyor. Ev alacak olan vatandaşlar, şimdi firmalarla KDV pazarlığı yapmaya başladı. Vatandaşlar, hem eski proje ya da ikinci el konut araştırıyor, hem de metrekareye göre düşük vergili alanları seçmeye çalışıyor. İstanbul'da birçok semtte ise mahalle mahalle farklı KDV oranları uygulanacak.

'MALİYET YÜZDE 20 ARTAR'
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Ali Taylan, düzenlemenin yeni başlayacak inşaatlardan konut alacaklar için yüzde 20 maliyet çıkartacağını belirtti. Ancak bu vergi artışının 1.5-2 yıl sonra etkisinin ortaya çıkacağını söyleyen Taylan, "Düzenleme öncesi 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 1, 150 metrekare ve üzerindekilerde yüzde 18 uygulanmakta idi. Yeni düzenleme metrekare maliyetine göre KDV oranı getirdiği için, düzenleme daha çok 2+1 ve 1+1 konutları etkileyecek" dedi. Taylan, lüks sınıfına giren ve 200 bin liralık bir dairede yüzde 18 oranındaki KDV'nin 36 bin lira, 300 bin liralık konutta ise 54 bin lira KDV maliyeti çıkacağını ifade etti.



KDV'DEN MUAF PROJELER
1 Ocak 2013'e kadar İstanbul'daki projelerinin yapı ruhsatını alan, KDV artışını avantaja çeviren bazı firmalar: Özak GYO: Hayat Tepe/Bayrampaşa, West 34/Ataşehir Vera Group: Life in Vera/Esenyurt İnanlar İnşaat: Terrace Mix/Esenyurt Bulut İnşaat: Evviva İnci/Esenyurt Torunlar GYO: Ali Sami Yen projesi Emlak Konut GYO: 1stanbul/Ispartakule, Bulvar 216/Ataşehir Makro İnşaat ve Akyapı İnşaat: Bahçetepe İstanbul/Başakşehir

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAM DIŞI
Düzenleme dışında tutulan konutlar şöyle tespit edilmişti: İnşaat yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden önce alınmış konutlar, Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlar, Arsa metrekare birim değeri 500 lira ve üzeri olmakla birlikte lüks veya birinci sınıf inşaat grubuna girmeyen konutlar, Lüks ve birinci sınıf inşaat grubuna girmekle birlikte arsa metrekare birim değeri 500 liranın altında olan konutlar, Büyükşehirlerde olmayan konutlar.