IMF'ye iki taksit kaldı

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Uluslararası Para Fonu’na 900 milyon dolar borcumuz kaldı. Şubat ve mayısta (2013) yapacağımız ödemelerle, Türkiye’nin IMF’ye borcunu tamamen sıfırlıyoruz” dedi.

Giriş Tarihi 01 Aralık 2012, 00:00 Güncelleme 03 Aralık 2012, 14:16
IMF’ye iki taksit kaldı

İÇİNDEKİLER

Dün akşam Ulusa Sesleniş konuşması yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Tıpkı önceki 10 bütçe gibi, 11'inci bütçeyi de ülkenin gerçekleriyle örtüşen bir bütçe olarak tasarladık" dedi. 2023 hedeflerine 10 yıl süre kaldığını hatırlatan Erdoğan, "Bu istikrarla, bu güvenle, bu kararlılık ve azimle devam ettikleri sürece" 2023 hedeflerini tutturmanın kendileri için sorun olmayacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi:

KOLAYCILIK İÇİNE GİRMEDİK
Biz, geride bıraktığımız 10 yıl boyunca, ekonomide aldığımız çok güçlü tedbirler sayesinde, öncelikle krizleri ülkemizden uzak tuttuk, küresel krizlerin etkisinin asgari seviyede olmasını temin ettik. Bakınız, biz görevi devraldığımızda, 2002 yılının sonunda, Merkez Bankamızın kasasında sadece 27.5 milyar dolar vardı. Şu anda, Merkez Bankamızın kasasında, tüm zamanların rekor seviyesi olan, tam 117 milyar 165 milyon dolarımız var. Bu güçlü rezerv, bizi ekonomik krizlere karşı korunaklı hale getirdiği kadar, muhtemel dalgalanmaları da vatandaşımıza hissettirmeden aşmamız için önemli bir araç niteliğini taşıyor.

IMF'YE 900 MİLYON DOLAR BORÇ VAR
Önemli bir müjdeyi de ilk kez paylaşmak istiyorum. 2002 sonunda, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na borcu 23.5 milyar dolardı. Biz, ödeye ödeye, bu yılın Ağustos ayında Uluslararası Para Fonu'na olan borcumuzu 1,3 milyar dolara kadar düşürmüştük. Kasım ayı içinde, Uluslararası Para Fonu'na yeni bir dilim ödeme daha yaptık. Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na olan borcu, uzun yılların ardından ilk kez 1 milyar doların altına düştü ve şu anda 900 milyon dolar borcumuz kaldı. İnşallah, 2013 yılının ilk aylarında yani şubat ve mayısta yapacağımız ödemelerle, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu IMF'ye borcunu artık tamamen sıfırlıyoruz.

IMF'YE BORÇ VERME KONUSUNDA MÜZAKERELERİ BAŞLATTIK
Çok güçlü ekonomilere sahip birçok ülke IMF önünde sıraya girerken, biz yeni bir borç anlaşmasını reddettik. Küresel kriz sürecinde IMF'den yeni borç almak yerine, var olan borcumuzu ödedik. Hatta orada kalmadık, IMF'ye 5 milyar dolar borç verme konusunda müzakereleri başlattık; IMF'den borç alan ülke konumundan, IMF'ye borç veren ülke konumuna yükseldik. Dün alan el idik, bugün veren el oluyoruz. İnşallah, Türkiye'yi bu şekilde, istikrar içinde, güven içinde büyütmeye devam edeceğiz. 2013 yılında da, hedeflerimizi kararlı şekilde takip edecek, disiplinden taviz vermeden, güven ve istikrarın bozulmasına müsamaha göstermeden büyümeyi sürdüreceğiz.