Komşu alev alev

Tasarruf paketi Yunanistan'ı adeta savaş alanına döndürdü. Atina'da 45 bina ateşe verildi, mağazalar yağmalandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2012 Güncelleme 14 Şubat 2012, 01:26
Komşu alev alev

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'ı iflastan kurtarmaya yönelik sert ekonomik önlemler içeren tasarruf paketinin Yunan Parlamentosu'nda 74'e karşı 199 oyla kabul edilmesini protesto eden göstericiler, ülkeyi adeta savaş alanına çevirdi. Başkent Atina başta olmak üzere farklı şehirlerde yapılan protestolarda ağır hasarlar oluştu. Yüzü maskeli iktidar karşıtları, Atina merkezindeki asırlık tarihi binaları teker teker ateşe verdi. Aralarında tarihi binaların olduğu 45 binada yangın çıktı. 20 banka şubesi, yüzlerce mağaza, alışveriş merkezleri ve sinema salonları yağmalandı. Çok sayıda ATM makinesi, çöp bidonları, trafik ışıkları ise tahrip edildi. Molotof kokteyliyle çevreye zarar veren öfkeli gruba, polis göz yaşartıcı gazlarla karşılık verdi. Sokakların işgal edildiği gösterilerde zaman zaman protestocularla polis göğüs göğüse çatıştı. İşçi ve memurların ayaklandığı olaylarda, 130 kişi yaralanırken, 67 kişi de gözaltına alındı.

45 MİLETVEKİLİNE İHRAÇ
Öte yandan parlamentoda programa karşı çıkarak red oy kullanan milletvekilleri de siyasi krize neden oldu. Lukas Papadimos hükümetine destek veren sosyalist PASOK'tan 22, muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nden 21 ve milliyetçi LAOS'tan da 2 milletvekili tasarruf programına red oy verdiği için parlamento gruplarından ihraç edildi.

İŞTE ACI REÇETE
IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın vereceği 130 milyar euroluk mali yardım karşılığında şu yeni önlemler hayata geçirilecek:
Asgari ücret yüzde 22- 32 arasında aşağıya çekilecek.
15 bin kamu çalışanı yıl sonuna kadar işten çıkartılacak.
Toplu sözleşmeler lağvedilecek.

AVRUPA ZORDA
ABD'li ünlü yatırımcı George Soros, Yunanistan ile yardım anlaşması imzalanmasının Avrupa'yı tehlikeden kurtarmayacağını söyledi. Ekonomideki kötü gidişata dikkat çeken George Soros, yaptığı açıklamada, zayıf büyümeye paralel siyasi çalkantı ve sosyal huzursuzluğun Avrupa'nın ekonomik birliğini parçalayabileceğini kaydetti.


Stelyo BERBERAKİS