Emekliye zam

İntibak bekleyen 2.7 milyon emekliye zam geliyor. Kararı Bakanlar AB yol ayrımında Kurulu alacak, 2000'den önce emekli olanların maaş haksızlığı bitecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2011 Güncelleme 10 Aralık 2011, 01:54
Emekliye zam

İÇİNDEKİLER

2.7 milyon emekliye müjde! Uzun süredir maaş düzenlemesi bekleyen emeklilerin yüzü çok yakında gülecek. 2000 yılı öncesinde emekli olanların maaşlarında artış sağlayacak düzenleme, haftaya Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Düzenlemeye göre; bu tarihten önce emekli olmasına karşın prim gün sayısı ve prim miktarı düşük olanların maaşlarında değişiklik olmayacak.

TEK TEK İNCELEME
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için 8 model sunulduğunu belirterek, "2.7 milyon emeklimizin dosyalarını tek tek inceleyeceğiz" dedi. Artış tutarının ne kadar olacağı Bakanlar Kurulu'nda netleştirilecek.

HAKSIZLIK BİTİYOR
İntibak kapsamında değerlendirilecek 2 milyon 575 bin dosya bulunuyor. Ölenlerin eş ve çocuklarıyla birlikte emekli maaşı alan kişi sayısı ise 2 milyon 743 bine ulaşıyor. SGK Başkanı Acar, intibak düzenlemesine ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu seyyanen yapılan bir zam değil. 2000 öncesi emeklilerimizle ilgili büyük tutarsızlıklar var. Gösterge tabloları, aylık bağlama oranı, ortalama kazançta bazılarında 3 bazılarında 5 yılın ortalaması alınmış. 3 bin 600 gün prim ödeyen de 9 bin gün prim ödeyen de aynı aylığı alıyor. Asgari aylık 813 lira. Bunu dikkate almadan kişilerin prim gün sayısı, matrahı dikkate alınarak yeniden hesaplanacak. 2012'de ödeme başlayacak. 2000 yılından sonra emekli olanlar da büyümeden pay alacaklar. Bunun oranı yüzde 50-60 olabilir. Böylece intibak sorunu da bitmiş olacak"

DERECE VE KADEME DİKKATE ALINIYOR
Üst gösterge tablosundan aylık veya gelir alanların intibakları, bulundukları derece ve kademelere göre yükseltiliyor. SSK emeklileri için aynı süre çalışıp, aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşlarının eşitlenmesi öngörülüyor. Yasal düzenleme ile emekli maaşlarında, ödedikleri prim gün sayısına göre iyileşme olacak. İntibak farklarını kapatmak için yeniden yapılandırmadan elde edilen gelirin bir bölümünün kullanılması planlanıyor.

DUL VE YETİMLER DE FAYDALANACAK
Düzenleme ile ölüm aylıklarına da intibak zammı yapılacak. Vefat eden SSK emeklisi üzerinden aylık alan eş, çocuk, anne-baba aylıkları da zamlanacak. İntibak zammı, dul ve yetimlere hisseleri oranında yansıtılacak. Yine 2000 yılından önce özürlü olarak emekli olanların da maaşları yükselecek. Böylece emekli yaşamıyor olsa da haksızlık giderilerek varislerine ödemeler yapılacak.


Hazal ATEŞ