Cemil Ertem: Ekonomi daha iyi olma yolunda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2010 Güncelleme 03 Mart 2010, 01:06

İÇİNDEKİLER

TİM'in açıkladığı ihracat artışı ekonomi için ne anlama geliyor?
Önceki gün açıklanan Şubat ayı ihracat rakamları ihracattaki artışın süreceğini ortaya koyuyor. Burada önemli olan sanayi ürünleri ihracatının artıyor olması. Şubat ayında taşıt araçları ihracatı yüzde 37.8, hazır giyim yüzde 19.6, elektronik-elektrikli eşya ihracatı yüzde 26.4 arttı. Bu sektörlerin tümü istihdam yaratan sektörler olduğu için buralarda ihracatın artması istihdamın zamanla artması anlamına gelir.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, işadamlarına, Türkiye ekonomisinin siyasi gerilimlerden etkilenmeyeceğini söyledi. Gerçekten ekonomi rahatlayacak mı?
Türkiye'de ekonomi siyasi gerilimlerden daima etkilenmiştir. Çünkü Türkiye ekonomisi hep bıçak sırtında olmuştur. 2001 krizini de Anayasa kitapçığı tartışması tetiklemiştir. Ama şimdi durum öyle değil. Bir kere bütün bu olan biteni, gerilim olarak değerlendirmemek lazım. Tam aksine, Türkiye normalleşiyor, demokratikleşiyor. Demokrasinin olduğu bir ülkeye yabancı yatırımcı daha güvenli gelir ve yatırımını uzun vadeli yapar. Yerli yatırımcı bölge farkı gözetmeksizin yine uzun vadeli düşünerek yatırım yapar. Türkiye'de işsizliğin çaresi yatırımdır. Yatırım da demokrasi, istikrar ve güvenin olduğu yerde gerçekleşir. Türkiye, son aylarda uluslararası derecelendirme kuruluşlarının raporlarında vurgulandığı gibi, yatırım yapılacak ülkelerin başında geliyor.

Faizler tek hanede kalacak mı; konut ve işyeri kredisi alanlar nasıl hareket etmeli?
Merkez Bankası, önümüzdeki 3 yıl faizlerin tek hanede kalması için, yapısal iyileşmeye vurgu yapıyor. Yapısal iyileşme ise üretim artışı, yatırım, dolayısıyla istihdam artışı ile olur. Bu durumda devletin vergi tahsilatı da artar. Bütçe açıkları makul seviyelere gelir. Hükümetin bu dönemde banka sisteminin reel kesimi desteklemesini sağlayacak önlemleri alması, yabancı yatırımcının güvenini sağlayacak düzenlemeleri yapması, istihdam yaratacak sektörleri desteklemesi gerekir. Yani siyasi gerilimlerin ekonomiyi unutturmaması lazım. Bunlar olursa faizler uzunca bir müddet tek hanede kalır. Konut yatırımı yapmak isteyenler için fiyat ve faiz makası şu an için uygun.

İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 14

20 DEVİN CİROSU 3.9 MİLYAR DOLAR

HİDROJEN ÇAĞI BAŞLADI

ZİRAAT'TEN İNSANSIZ BANKACILIK ŞUBESİ