Tercih döneminde dikkat etmeniz gerekenler

ÖSYM’nin LYS sonuçlarını açıklamasıyla yaklaşık 1 milyon aday için tercih telaşı başladı. Adaylar, 18-26 Temmuz’da, YGS ve LYS puanlarına göre ön lisans ve lisans programları arasından 24 tercihte bulunacak.İşte tercih döneminde dikkat etmeniz gereken hususlar..

Giriş Tarihi 12 Temmuz 2017, 12:53 Güncelleme 12 Temmuz 2017, 12:54
Tercih döneminde dikkat etmeniz gerekenler

İÇİNDEKİLER

Üniversite tercih bildirim süresi başladı. LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından 18-26 Temmuz tarihleri arasında adaylar tercihlerini yapabilecekler. Adayların 24 tercih hakkı vardır. Tercih bildirim işlemi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerde değişiklik yapılması mümkün. İşte tercih yaparken dikkat edilmesi gereken konular:

1 LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH ETMENİZ İÇİN HAM PUANINIZIN 180 VE ÜSTÜ OLMASI GEREKMEKTEDİR.
​1-YGS veya Y-LYS puanınız 200'den yüksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz için ham puanınızın ilgili puan türünde 180 ve üstü olmasına dikkat ediniz. 140-180 aralığında ham puan almış adaylar ise ön lisans programları ile Açık Öğretim Fakültesi lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

2- ÖSYM bu yıl ilk kez 2 yıllık bölümler için Sınavsız Geçiş ve YGS kontenjanı ayırdı. Sınavsız geçiş kontenjanına meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olanlar öncelikli olarak yerleştirilecek. YGS kontenjanlarına ise tüm lise mezunları başvurabilecek. ÖSYM, meslek liselilerin mezun olduğu alan, yıl, doğum tarihi, METEB bölgesi gibi bilgilerine göre yerleştirme yapacaktır.

PUANDAN ÇOK BAŞARI SIRANIZA DİKKAT
3- Lisans programları için ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre OBP katsayınızın 0.12 veya ek puanla (+0,06) çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır. İstediğiniz bölümü, başarı sıranızın yüzde 30 üstünde olsa bile birinci sıraya yazın. Bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çift anadal, yan dal seçeneklerini araştırın.

4- Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Son 4 tercihinizde Türkiye Başarı Sıranızın en az yüzde 30 oranında altta olan bölümlere yer veriniz.

5- Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayıp oluşturun. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan türlerine karşılık gelen Türkiye Başarı Sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabii ki sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz.

6- Adında MTOK yazan bölümleri sadece meslek liselerinin belirli alanlarından mezun olanlar tercih edebilir. Diğer lise mezunlarının tercih etme hakkı yoktur.

7- ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-LYS veya Y-YGS verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada tercih etsede ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer. ÖSYM'nin izlediği yol şöyledir; Y-LYS veya Y-YGS puanına sahip, aynı bölümü tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bölüm için oluşturulan Y-LYS veya Y-YGS puanı sıralamasında, o bölümün kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede öncelik, o puan türünde HAM LYS veya YGS puanı yüksek olana verilir. O da eşitse, o puan türünün ana alan testlerinde neti daha yüksek olana, o da eşitse daha üst sırada tercih edene öncelik verilir. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, yaşı küçük olana, o da eşitse kura çekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.

BAŞARI SIRASI ARALIĞINIZI GENİŞ TUTUN
8- LYS veya YGS bir sıralama ve eleme sınavıdır. Bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı verileri, her yıl adayların tercihlerine göre oluşur.Yine de bölüm ve programların başarı sırası ve taban puanı değişkendir. Örneğin 2014 yılında 7.000'inci sıradan yerleşilen bir programa, geçen yıl 13.000'inci sıradan yerleştirme gerçekleşmiş. Bu yıl da başarı sıralarının değişkenlik gösterebileceğini unutmayın ve başarı sırası aralığınızı geniş tutun.

9- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, KKTC veya yurtdışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar çok önemlidir. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim yapan bölümlerin harç miktarları çok yüksektir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurtdışı üniversiteleriyle entegre yürütülen bölüm/programlar vardır ve paralıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye'de, diğer dönemleri de yurtdışında okutulur. Hem Türkiye hem de yurt dışında okunan yıllar için bir bedel ödenir.

10- Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok kriter yer alabilir.

TERCİH FORMUNDA BÖLÜM KODLARINA DİKKAT!
11- Tercih bildirimi yalnız elektronik ortamda adayın ÖSYM'deki aday işlemleri sisteminde yapılır. Tercih bildirimi yapıldıktan sonra tamamen iptal edilemeyecek ama aday isterse süre bitimine kadar üzerinde değişiklik yapabilecektir. Tercih formunuza yazdığınız bölümlerin kodunun doğru olup olmadığına çok dikkat ediniz. Pek çok aday kod hatası nedeniyle açıkta kalmakta veya istemediği bölümlere yerleştirilmektedir. İnternet şifreniz ve TC kimlik numaranızla ÖSYM'nin sitesinden tercih formunuzu dolduracaksınız. Bu yolu seçtiğinizde, "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını görmeden sistemden çıkmayın ve Tercih Forumu'nuzun bir kopyasını yazıcıdan almayı unutmayın.

Tercih yaparken YÖK'ün internet sitesinden yararlanabileceği gibi bu konuda özel hazırlanmış nizmet veren internek siteleri de var.