LYS'nin efendileri

ÖSYM rekor kırdı. LYS sonuçlarını 7 günde açıkladı. Tüm alan türlerinde 10 aday 500 tam puan aldı. En başarılı okullar ise yine Fen Liseleri çıktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2013 Güncelleme 02 Temmuz 2013, 09:52
LYS’nin efendileri

İÇİNDEKİLER

Beklenen haber erken geldi.Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üniversiteye girişte ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarını 7 günde açıkladı. LYS'de 12 puan türünde 10 aday 500 tam puan aldı. Birinciler İzmir, Adana İstanbul ve Erzurum'dan çıktı. LYS TS 1 ve 2 puanına göre Erzurum Özel Aziziye Lisesi'nden Ahmet Koçak, 500 tam puan aldı.

LYS BİRİNCİLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


MUTLULUK 'DİL'E GELDİ
TM'de ise Galatasaray Lisesi'nden Mustafa Miktad Yıldırım, 500 tam puanla birinciliği elde etti. MF puan türünde ise İzmir Fen Lisesi'nden Fatih Aslan ve Mert Mestanoğlu ile Özel Adana Final Anadolu Lisesi'nden Mehmet Burak Kaya, 500 puanla birinciliği paylaştı. Dil puanında ise 5 birinci çıktı. Efe Yasin Akman, Çağrı Karabacak, Aslı Attakke, Hümeyra Çolak ve Oğuzhan Özer, bütün sorulara doğru cevap vererek, birinciliği elde etti.

İL SIRALAMASI YOK
ÖSYM bu yıl ilk kez sınav sonuçlarına göre en başarılı iller sıralaması yapmadı. Öğrenciler için üniversitelerde ise toplam 908 bin 232 kontenjan ayrıldı. Sınava 428 bin 475 erkek, 422 bin 660 kız aday girdi. Puan türlerine bakıldığında bu sene de kız adaylar birinciliği kaptırmadı.

İNGİLİZCE OYUN OYNADI
DİL-1 puan türünde 500 tam puan kazanan Aslı Aktakke, başarısının sırrının "oyun" olduğunu söyledi.
Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi olan Aslı, İngilizce bilgisayar oyunları, kitaplar, dizi ve filmlere olan merakı sonucu başarının geldiğini kaydetti.
Aslı Aktakke, izlediği dünyaca ünlü House dizisinden etkilendiği için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tercih edeceğini söyledi.
(Çağatay AYTAÇ)

BiLGiSAYARA VETO

ÖSYM Başkanlığı tarafından Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından en büyük sevinci İzmir Fen Lisesi öğrencileri yaşadı. Tarihi başarılarla dolu olan okul, LYS'de ülke çapında iki birinci, bir dördüncü ve bir beşinci çıkardı. Matematik Fen-1 alanında Fatih Aslan, Matematik Fen-2 ve 3 alanında ise Mert Mestanoğlu tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan aldı. Matematik Fen-1 ve Fen-4 alanında ise Doruk Çetin 4'üncü, Nurcan Bulut da 5'inci oldu. 4 öğrencisi ile gurur duyduklarını belirten İzmir Fen Lisesi Müdürü Ramazan Acar, "Sevincimizi kelimelerle anlatmamız imkansız. İnşallah bu başarıları yaşamaya devam ederiz" diye konuştu. '

'TELEVİZYON İZLEMEDİK'
Birinciliği paylaşan Fatih Aslan ve Mert Mestanoğlu için gittikleri özel dershanede de basın toplantısı düzenlendi. Çok çalıştıklarını söyleyen iki öğrencinin başarı sırrı ise aynıydı: Televizyon ve bilgisayardan uzak kaldık. Çalışmaya hiç ara vermedik.

FEN LİSELERİ ALDI GÖTÜRDÜ
LYS sonuçlarına göre, tüm puan türlerinde en başarılı liseler arasında Fen Liseleri birinci oldu. MF puan türünde başarılı liseler arasında Özel Fen Lisesi, Polis Koleji, TM puan türünde Sosyal Bilimler Lisesi, Özel Fen Lisesi, TS puan türünde ise Sosyal Bilimler Lisesi ve Özel Fen Lisesi yer aldı. Başarısı düşük olan liseler arasında ise sekreterlik, akşam ile özel akşam liseleri bulunuyor.

Fatih Aslan: Yurtta kalıyorum. Bilgisayar ve televizyondan uzak durdum. Düzenli ve disiplinli çalıştım. Elektrik-elektronik mühendisi olmayı düşünüyorum. Üniversiteye ise karar vermedim.

Mert Mestanoğlu: Yaptığım en önemli iş çalışmaktı. Birçok sosyal aktivitemden fedakarlık ettim. Evde bir takım düzenlemelere gidildi. Ama bu sonuç için değdi. Üniversitede tıp okumayı düşünüyorum.