YDS'de son gün 27 Şubat

2013 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) İlkbahar Dönemi başvuruları 27 Şubat'ta sona erecek.

Giriş Tarihi 25 Şubat 2013, 19:12 Güncelleme 25 Şubat 2013, 19:12
YDS’de son gün 27 Şubat

İÇİNDEKİLER

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi seviyesinin tespitine dair esas ve usuller hakkında yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Anılan yönetmelik uyarınca Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için mart, nisan, mayıs aylarında 1 kez ve eylül, ekim, kasım aylarında 1 kez olmak üzere yılda 2 kez, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Gürcüce, Hollandaca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde ise mart, nisan, mayıs aylarında olmak üzere yılda 1 kez yapılması öngörülen YDS'nin ilk uygulaması 2013 YDS İlkbahar Dönemi Sınavı 7 Nisan tarihinde uygulanacak. Sınav başvuruları 27 Şubat tarihinde de sona erecek.

Oluşabilecek yoğunluk nedeniyle mağdur olmamaları için adayların son başvuru gününden önce işlemlerini tamamlamaları istenen açıklamada, sınav ücretini yatırıp başvuru işlemini tamamlayan adayların başvuru bilgilerini, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol ederek başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmeleri ve bu dökümü, sınavın diğer tüm aşamalarında saklamaları istendi.
Adaylar, 2013-YDS İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek, kılavuzun ayrıca dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

KPSS puan türleri, YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak
6-7 Temmuz'da yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (2013-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik) ve daha sonraki yıllarda lisans düzeyinde yapılacak KPSS'lerde Yabancı Dil Testi yer almayacak.
Yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplanarak oluşturulduğu KPSS puan türleri, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından uygulanacak YDS puanı ile ağırlıklandırılarak hesaplanacak.
KPSS'de yabancı dil testinin de ağırlıklandırılarak hesaplandığı puanları edinmek isteyen adayların 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı'na girmeleri zorunlu olacak.
2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına katılmayan veya bu sınava Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinde katılmayan adayların, 2013 yılında yapılacak KPSS'de yabancı dil testinin belirli ağırlıklarla hesaplandığı KPSS puan türleri hesaplanmayacak.
Adaylar, 2013 KPSS puan türlerine aşağıdaki bağlantıdan erişebilecek. 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından, yabancı dil bilgisi seviye belirlemeye yönelik olarak, sadece YDS yapılacağından diğer yabancı dil bilgisi seviye belirleme sınavları yapılmayacak.
Ayrıca, ÖSYM tarafından uygulanan ve içeriğinde yabancı dil sorusu ve testi bulunan sınavlarda 2013 yılından itibaren yabancı dil sorusu ve testi bulunmayacak, bu adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde YDS'den alacakları puanlar kullanılacak.

KPDS'ye yapılan atıflar YDS'ye yapılmış sayılacak
İlgili mevzuatta KPDS'ye yapılan atıflar YDS'ye yapılmış sayılacak. İlgili mevzuat gereği, lisansüstü eğitim, denklik, atanma işlemleri ile doçent adayları ile doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların da yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS'ye girmeleri gerekecek.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) sonuçları ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonuçları ile tercih yapacak adayların ise 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavına girmeleri yararlarına olacağı ifade edelen açıklamada şunlar kaydedildi:

''Geçmiş yıllarda KPDS ve ÜDS'ye girip geçerli puanı almış adayların, KPSS'ye girecek adaylar hariç bu hakları, ilgili mevzuatta belirtilen şekilde geçerliliğini koruyacak. İlgili kurumlar tarafından öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına naklen veya açıktan yapılan her türlü atama için, yabancı dil okutmanı başvuruları için, yurt dışında bir yükseköğretim programını bitirenlerin diploma denklik işlemleri için, yüksek lisans programlarına giriş için YDS sonuçları kullanılabileceğinden bu durumdaki adayların da 2013-YDS İlkbahar Dönemi Sınavı'na katılmaları yararlarına olacak.

Bu nedenle, 2013 yılından itibaren ÖSYM tarafından yapılan KPSS, TUS, DUS vb. sınav ve yerleştirme işlemleri ile ÜDS/KPDS sonuçlarını kullanan diğer kamu,özel kurum ve kuruluşların sınav, yerleştirme işlemlerine katılacak adayların, yabancı dil yeterliğinin belirlenmesi için 7 Nisan tarihinde yapılacak YDS'ye katılmaları önemle duyurulur.''