Avrupa'da savaş filmi! Paris'in ardından Brüksel ve Amsterdam da karıştı...

Film Fransa’da başladı. Kimilerine göre 3. Dünya Savaşı’nın ilk adımları atıldı. Paris’teki olayların devamı Brüksel ve Amsterdam’a da sıçradı. V for Vendetta filminin maskeleriyle sokaklara çıkanlar, La Casa de Papel marşlarıyla istifa şarkıları söyledi. Game of Thrones sloganlarıyla olayların büyüyeceği mesajını verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2018 Güncelleme 09 Aralık 2018, 07:59
Avrupa’da savaş filmi! Paris’in ardından Brüksel ve Amsterdam da karıştı...

İÇİNDEKİLER

11 Kasım'da 1. Dünya Savaşı'nın sonlanmasının 100. yıl dönümü nedeniyle liderler Paris'te buluştu. Zirve öncesi Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron "Avrupa Ordusu" çağrısında bulundu. NATO ve dolayısıyla kendisine karşı bu oluşum ise Pentagon'un moralini bozdu. ABD Başkanı Donald Trump "Biz olmasak hepiniz Almanca konuşurdunuz" diye Macron'a çıkıştı.



YÜZLERCE GÖZALTI
Bu gelişmelerden bir hafta sonra tüm Fransa Macron'un istifası için ayaklandı. 17 Kasım'da başlayan ayaklanmalar dün dördüncü perde ile devam etti. Sokağa çıkmak için bahane ettikleri akaryakıt zammını geri aldıran protestocular buna rağmen Macron'un istifası için Paris'i yakmayı sürdürdü. Binlerce gözaltı yaşanan protestolarda yaralı sayısı yüzlerle anıldı.



ÇOK SAYIDA YARALI
Olaylar Avrupa Birliği'nin başkenti sayılan Brüksel ve Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da da hiç olmadığı kadar sertleşti. Göstericilerin Game of Thrones, V for Vendetta ve La Casa de Papel gibi son dönemin önemli dizi ve filmleriyle mesajlar vermeleri gözlerden kaçmadı.



LA CASA DE PAPEL MARŞI
PARİS'teki olaylar son dönemde popüler olan La Casa de Papel dizisine de göndermede bulundu. Yine bir sistem eleştirisi yapan ve ünlü Çav Bella şarkısıyla akıllarda kalan diziyi kendilerine seçen Fransızlar Çav Bella melodisiyle Macron'u istifaya davet eden şarkılar söyledi.




GAME OF THRONES SLOGANI
Göstericiler yeni düzen ve başkaldırı temalı bir başka dizi olan Taht Oyunları'nı (Game of Thrones) da eylemlerde kullandı. Dizinin en bilindik sözü olan "Kış geliyor" (Winter is coming) ifadesini "Sosyal kış geliyor" diyerek değiştiren protestocular sosyal medya vurgusuyla olayların daha da genişleyeceği mesajı verdi.



V FOR VENDETTA MASKESi
Sistem eleştirisi ve anaşizmin en büyük temsilcisi kabul edilen Guy Fowkes'ı simgelemesi nedeniyle V for Vendetta filminde kullanılan maskeler diğer sokak olaylarında olduğu gibi Paris'te de sık sık görüldü.




AMSTERDAM
Hollanda'daki göstericiler de sarı yeleklerine sarı laleleri ekledi. Zorlukla hükümet kurabilen Başbakan Mark Rutte'nin istifasını istedi.

NATO - PESCO
Abd ile Fransa Paris'te meydan savaşı yaptı. Sarı yelekliler şehri yakıp yıktı. Ateş tüm Avrupa'yı sardı. Avrupa ordusu isteyen Macron'u Soros'un sokağa döktüğü binlerce Fransız köşeye sıkıştırdı. ABD Başkanı Trump attığı twetle her şeyi anlattı.




DONALD TRUMP:
Avrupa Ordusu, 1. ve 2. Dünya Savaşı'nda işe yaramadı. Fakat ABD, yanınızdaydı. İstediğimiz tek şey NATO'da kalmanız. "Trump'ı istiyoruz" naraları atan Fransızlar'ı seviyorum.