Amerikan kabusu!

ABD’nin Teksas eyaletinde etkili olan Harvey Kasırgası güneyin en büyük kentlerinden biri olan Houston’u sular altında bıraktı. 8 kişinin öldüğü, 40 kişinin kayıp olduğu doğal afette 500 bin kişi evlerini terk etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ağustos 2017 Güncelleme 29 Ağustos 2017, 02:03
Amerikan kabusu!

İÇİNDEKİLER

ABD'de Harvey Kasırgası, yıktı ama hala sonu gelmedi. Teksas eyaletinde cuma akşamından bu yana etkili olan Harvey Kasırgası tropikal fırtınaya dönüştü ve Houston kentine sel getirdi. Nüfusu 2 milyon 300 bin olan Houston'da sularla kaplanan yollar adeta nehire dönerken, yollar otomobiller yerine botlara, ambulanslara, yardım kamyonlarına ve itfaiye araçlarına kaldı. Teksas Valisi Greg Abbott, felaketle ilgili yaptığı açıklamada, eyalette toplam 250 otoyolun kapandığını, 19 kentin de afet bölgesi ilan edildiğini kaydetti. Ölü sayısı 8'e çıkarken, yetkililer kayıp sayısını 40 olarak açıkladı. Harvey'in şiddetli şekilde ilk vurduğu 10 bin kişinin yaşadığı Rockport kasabasında can kaybının çok olduğu iddiaları paniği arttırdı. Şu ana kadar altyapıda ciddi hasar oluştu. Kasırga sonucu 250 bin kişi elektriksiz kalırken, telefon hatlarının büyük bölümü çalışmaz halde. 500 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı Houstan'da binlerce kişinin yardım beklediği belirtildi. ABD Başkanı Donald Trump tweetinde, "Uzmanlar Harvey'i 500 yılda bir olabilecek sel diye tanımlıyor" yazdı. Federal Acil Durum Yönetim Dairesi FEMA gelecek hafta ve aylarda salgın tehlikesine dikkat çekti. Houston'da Lipow Oil Associates LLC'den Andy Lipow, "Benzin fiyatları bu hafta yükselecek. Houstan bölgesine üç gün daha yağmur bekliyoruz. Boru hattı işletmecileri ham petrl ve rafine ürün altyapılarını kapatmaya başlıyor; refineri faaliyetlerinde daha fazla kısıntı görmeyi bekliyorum. Benzin ve mazot fiyatları ham petrol fiyatlarını yukarı çekecek" ifadelerini kullandı.



500 YILDA BİR OLUR
Teksas eyaletini 1961 yılından bu yana vuran en güçlü kasırga olarak tarihe geçen Harvey için uzmanlar "500 yılda bir gerçekleşebilecek büyüklükte bir doğa olayı" ifadelerini kullandı. Kasırgada özellikle Houston kentindeki seller büyük bir felaketin yaşanmasına sebebiyet verdi.